“Rătăciți într-o Pădure de Posibilități”. Despre fragilitatea echilibrului dintre intervenția umană și natură

E T A J artist-run space prezintă expoziția “Rătăciți într-o Pădure de Posibilități”, un solo show semnat de artistul Sergiu Chihaia.

“Venind dintr-un proces de continuă introspecție, expoziția “Rătăciți într-o lume de posibilități” atestă continuarea unei noi etape în procesul artistului Sergiu Chihaia. Adaptând elementele deja cunoscute publicului odată cu prima lor apariție în cadrul “The Sublime of the Feedback Loop,” artistul își propune o nouă provocare de a ilustra încrengăturile vieților noastre contemporane. Fiecare operă din expoziție propune astfel un nou mod de înțelegere a ramificărilor care au loc în societatea contemporană. Întregul pe care îl formează, devine totodată, povestea sculptată a tiparelor noastre de interacțiune cu toate elementele naturale care ne înconjoară.

În “Rătăciți într-o Pădurede Posibilități”, Chihaia propune o explorare atentă a fragilității echilibrului dintre intervenția umană și natură. Expoziția devine astfel un spațiu de meditație asupra modului în care fiecare creangă de copac, fiecare element natural și fiecare individ dintre noi este responsabil atât pentru propriile acțiuni, cât și pentru reperscursiunile întregului din care facem parte, “singuri și în multitudine,” precum ne spune Kuno Meyer.

Pădurea nu este a noastră. Niciodată nu a fost. Și cu toate că în adâncul nostru recunoaștem acest tărâm al inconștientului și necunoscutului ca unul misterios și atât de necesar în viețile noastre, istoria modernității ne-a obișnuit cu senzația de cunoaștere și deținere absolută. Într-adevăr, pădurea nu este infinită și vedem asta pe măsură ce o defrișăm. Dar, odată cu eliminarea
ei din sistem, asistăm la prăbușirea idealurilor noastre și a realității așa cum o știm.

Când visurile noastre își pierd speranța de a se îndeplini, ne pierdem și pe noi înșine în amalgamul de informații care ne copleșesc zi de zi. Chiar dacă ne-am creat o pădure de posibilități, vedem pe zi ce trece cum orice probabilitate este într-o continuă schimbare. Nimic nu e stabil sau sigur.

Singura constantă în viață este schimbarea,” ne spune Heraclitus. Iar singurul adevăr se regăsește în individualitatea noastră și repercursiunile acțiunilor noastre, rămânând imortalizat în amprenta colectivă pe care o lăsăm asupra Planetei.”
Teodora Roșu, curator expoziție.

Sergiu CHIHAIA (n. 1982, Verejeni, Republica Moldova) a absolvit cursurile Universitatii Nationale de Arte Bucuresti si este, în prezent, cadru didactic titular la departamentul Moda, în cadrul aceleiași instituții. A participat la expoziții naționale și internaționale (București, Constanța, Londra și Veneția). Are lucrări în colecții private din Anglia, Italia și România. În 2014 câștigă premiul UAP pentru Arte Decorative – Textile în cadrul proiectului Arte în București, ediția a V- a. Este sculptor, textilist si designer, iar în focul creației, le îmbină pe toate, devenind scenograf. Astfel, artistul reface istoria lumii ca o scenă, un spațiu de expunere pentru dramele, fericirile si izbânzile omului. Trăiește și lucrează în București.

Expoziția poate fi vizitată până pe 31 martie 2024. Intrarea este liberă.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei