OPEN CALL pentru artiști și artiste disponibili în Cluj-Napoca între lunile aprilie-iunie

MATCA artspace din Cluj- Napoca a lansat un open call pentru artiști și artiste disponibili în Cluj-Napoca între lunile aprilie-iunie 2024.

Apelul este deschis pentru cei care sunt disponibili să lucreze într-un spațiu de lucru comun minim 2 săptămâni între lunile aprilie-iunie, cu disponibilitatea de a participa la întâlniri cu echipa de proiect pentru a discuta evoluția lucrărilor. Nu se oferă cazare și transport, motiv pentru care apelul este deschis artiștilor disponibili în Cluj pe durata atelierului.

Se oferă spațiu de atelier comun între lunile aprilie-iunie, resurse tehnice (exemple: 3D printer, CNC, plotter, si altele ce se vor achiziționa pe parcurs) și materiale de lucru în limita unui buget care se va discuta împreună cu galeria, onorariu – 2000 lei, participarea într-o expoziție de grup la MATCA artspace.

Se vor selecta minim 4 artiști care să se alăture unei selecții de 8 artiști cu care galeria deja colaborează în cadrul proiectului (numele acestora va fi făcut public când se vor anunța expozițiile). Vor avea prioritate în procesul de selecție cei care au un portofoliu de lucrări relevante pentru tema apelului (detalii mai jos), cei care propun lucrări care se potrivesc unuia dintre conceptele de expoziție expuse mai jos, și cei care nu au un spațiu de atelier unde să își desfășoare practica.

*Atelierul comun va avea loc în spațiul MATCA artspace (Calea Turzii 21, Cluj-Napoca)

CUM SĂ APLICI:

Prin email la matcaartspacecall@gmail.com / subiect: FASTER THAN YOUR LOCAL DELIVERY SERVICE până pe 04 Aprilie 2024, ora 23.59

Se trimit portofoliile însoțite de o scurtă biografie sau CV + schițe sau descrieri ale unor lucrări pe care ați dori să le produceți în baza conceptului proiectului (totul într-un singur document pdf.). Se acceptă inclusiv lucrări deja începute care se potrivesc acestui apel. Cu cât mai bine documentată ideea pe care o aveți, va fi mai ușor pentru galerie să facă selecția.

Este necesar să specificați dacă aveți în momentul prezent un atelier, și cam care estimați ca ar fi frecvența participării voastre pentru producția lucrării în spațiul de lucru comun, și care din cele 2 expoziții ale proiectului vi se potrivește mai bine propunerii.

Spațiul va fi deschis zilnic de la mijlocul lunii aprilie până pe data de 7 iunie între orele 09-22.00, iar numărul de ore dedicate unei zile de atelier îl veți decide în funcție de nevoile lucrărilor produse.

Proiectul este inițiat din dorința de a dezbate aspectele ce stau la baza producției lucrărilor propuse, prin urmare organizatorii sunt receptivi la modificări pe care propunerile voastre le-ar putea avea pe viitor. În același timp, spațiul de atelier este disponibil și pentru realizarea altor lucrări decât cele pe care le veți expune.

Se acceptă și propuneri colective, însă onorariul oferit rămâne același și in cazul mai multor persoane care aplică cu aceeași contribuție expozițională.

Deadline: 04 aprilie, ora 23.59

Detalii proiect:
FASTER THAN YOUR LOCAL DELIVERY SERVICE este configurat din nevoia de a oferi mijloace și resurse pentru producția artistică, adaptate la ritmul accelerat al vieții cotidiene. Într-un context în care există concurență pe piață și standarde setate de diverse industrii, presiunea de a ne îmbunătăți și specializa constant persistă și uneori ne alterează și ne deviază de la ceea ce am face cu adevărat. Proiectul chestionează poziția artistului și producția de artă în capitalism, dar și căderea în irelevanță a unor tipuri de producție care devin înlocuite de diverse mijloace. E nevoie să ne supra-specializăm, să producem în masă, să ne ‘branduim’ și să ne ‘marketăm’? Acestea sunt câteva din întrebările la care proiectul încearcă să răspundă.

Pentru un artist care locuiește într-un oraș precum Cluj-Napoca, care se confruntă cu provocări legate de lipsa de suport structural – ascensiunea imobiliară și explozia industriei corporate determină o creștere mare a prețurilor care nu poate fi susținută.

Tot acest context este marcat de o imagine de succes a orașului, un brand care ascunde numeroase lipsuri. Ultimii ani au marcat multe schimbări la nivel local, unde în tandem cu numeroasele investiții pe piața IT, se dezvoltă un serviciu de consum implementat mai concret în ultimii 10 ani – piața de servicii de delivery. De la mâncare la cumpărături sau diverse comisioane, totul poate fi rezolvat rapid de noi și noi servicii care apar pe piață – într-un joc de putere în care liderul de piață anulează sau asimilează competiția cu mai puțin succes ca să se poată consolida.

Acest tip de piață generează reflexul că lucrurile pe care le dorim se pot întâmpla repede, chiar mai repede decât putem opera noi. Această cultură are efecte puternice și asupra mentalității de producție artistică – și când spunem producție artistică, ne referim atât la procesul de atelier al unui artist, cât și la mecanismele de suport și instituțiile alternative care produc context pentru ca practica de atelier să poată fi vizibilă.

****În acest context, se vor organiza 2 expoziții de grup. Fiecare artist va fi selectat pentru participarea într-o singură expoziție (datele exacte se vor stabili pe parcurs).

EXPOZIȚIA 1 – Iunie
Titlu în lucru: Time Machines
Expoziția explorează complexitatea relației dintre timp, rapiditatea societății contemporane și impactul acestora asupra practicii artistice. Lucrările expuse reprezintă reflecții asupra presiunilor temporale și a culturii consumului rapid, oferind o oportunitate de a ne opri și de a contempla în mijlocul ritmului frenetic al vieții cotidiene. Această expoziție deschide căi către imaginar și speculații despre trecut, prezent și viitor – fiecare artist din expoziție alegând un moment în timp sau viitor în care ar călători – dincolo de realitatea cotidiană – imaginând și producând o proprie mașinărie prin care se va efectua călătoria.
Una din mizele expoziției este de a imita inovația prin mijloace menite să nu asigure ceea ce promite brandul și imaginea; un joc între imaginație și realitate, unde strategiile de marketing sunt ironizate prin obiecte care nu își pot îndeplini funcția. Vom investiga de asemenea și obiecte care facilitează relația cu timpul, și deplasarea, dar și teorii științifice bazate pe posibilitatea de a călători în timp; și ficțiunea care poate fi asociată cu fenomenul călătoriilor în timp (…..)

EXPOZIȚIA 2 – Iulie
Titlu în lucru: In order to make it work, you need to make it through
A doua expoziție de grup din proiect, chestionează fericirea în context capitalist. Analizăm odată cu această expoziție felul în care marile corporații au preluat valorile principale ale fenomenului counterculture – libertate și autenticitate – și le-au integrat în practicile lor de targetare. Prin aceste metode, marile corporații au reușit să atragă noi consumatori – până și acest public aflat în opoziție, prin manipularea acestor valori – lucru care a condus la o cultură a hiperindividualizării. Această hiperindividualizare este marcată în esență de asigurarea unor mijloace de consum personal, care ne oferă independență și libertate față de ceilalți, distanțându-ne și izolându-ne în singurătate. Expoziția chestionează posibilitatea de a fi fericiți în contextul în care sistemele economice rămân la fel; și care ar fi căile de ieșire de aici pentru a putea să ajungem la fericire autentică.

Contracultura este un termen sociologic folosit pentru a descrie valori și norme de comportament ale unui grup cultural, sau a unei subculturi, care diferă de valorile și normele de comportament ale culturii unei anumite perioade, echivalentul cultural al opoziției politice.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei