“State of Flux” la Biju Gallery. Despre explorarea figurativului prin multiple medii artistice

State of Flux, un proiect expozițional de grup curatoriat de Ada Muntean, reunește demersurile artistice a nouă artiști, preocupați de explorarea figurativului în mai multe medii vizuale: Robert Andacs, Marius Bodea, Anca Brânzaș, Mircea But, Mihaela Coandă, Taisia Corbuț, Marius Ghita, Tincuța Marin, Bogdan Rusu. Pictura reprezintă în cazul majorității numitorul comun în descrierea unor universuri plastice distincte.

Vernisajul expoziției State of Flux va avea loc vineri, 1 martie, ora 18:00, la Biju Gallery în Cluj-Napoca.

State of Flux se referă la o stare de incertitudine, de schimbare continuă, devenind o descriere a unui context fluctuant. Această expresie este adesea folosită pentru a descrie situații, procese sau sisteme care sunt impredictibile, dinamice, nesoluționate sau aflate într-o stare de incertitudine. Contextul analizat este definit de schimbări, evoluții sau tranziții în curs de desfășurare, iar starea de lucruri nu este fixă ​​sau statică. Incertitudinea devine astfel elementul central în jurul căruia se construiește în mod organic o realitate fluidă, cu granițe ambigue. Procesul creației artistice per se este definit de transformări succesive, iar pictura se detașează în cadrul acestor coordonate drept un mediu vizual versatil, având un caracter descriptiv în sensul tehnic al termenului, însă mai puțin narativ.

Demersurile artistice devin incursiuni în structura labirintică a naturii umane și totodată explorări ale figurativului și organicului. Pornind de la decupaje de real, artiștii configurează universuri plastice în jurul a câtorva elemente simple, cărora le conferă o substanță simbolică și care reprezintă puncte nodale ce determină dezvoltarea unor narațiuni personale. În lucrările acestora, prezența și absența devin coordonatele în jurul cărora se construiesc propuneri formale și conceptuale în cadrul cărora sensul citirii imaginii este lăsat aproape în totalitate privitorului.

State of Flux, ca proiect de grup, propune scenarii vizuale posibile, care evocă un trecut și prefigurează un viitor printr-un prezent nedefinit, menit a pune semne de întrebare și a refuza răspunsuri palpabile. Deși deținând toate mijloacele tehnice de a se transforma în „reporteri” vizuali ai existenței umane, artiștii decid să se plaseze undeva în exteriorul ei și să extragă esența a ceea ce viața exhibă în curgerea ei firească. (fragment din textul curatorial)

Expoziția poate fi vizitată la Biju Gallery din Cluj- Napoca până pe 15 aprilie 2024. Intrarea este liberă.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei