Primul număr tipărit al revistei Empower Artists a fost lansat sâmbătă, 17 februarie, la Centrul de artă și știință MV sci-art din Timișoara. Au vorbit în deschidere Diana Marincu, curator, istoric și critic de artă, Maria Orosan-Telea, curator și critic de artă, Mihai Toth, artist vizual și co-fondator Baraka Artist, Mirela Stoeac – Vlăduți, curator și fondator MV sci-art, și Angela Izvercian, coordonator revistă Empower Artists.
Primul număr tipărit al revistei Empower Artists, TIMIȘOARA 2023 / O RETROSPECTIVĂ, este o lectură esențială pentru toți cei care doresc să exploreze principalele evenimente din sfera artelor vizuale care s-au derulat la Timișoara cu prilejul celebrării deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii.
Revista surprinde călătoria transformatoare a orașului de pe Bega, care a reușit, prin efervescența culturală și artistică, să devină o stare de spirit.
Secțiunea INSPIRAȚIE cuprinde o selecție de interviuri cu oameni remarcabili, de la artiști, la curatori, galeriști și operatori culturali, printre care Doina LEMNY, Sorina JECZA, Tilla RUDEL, Cosmina GOAGEA, Diana MARINCU, Dan PERJOVSCHI, Mirela STOEAC – VLĂDUȚI, Andrei TUDOSE, Mimi CIORA și Sergiu SAS, care au transformat Timișoara într-un oraș cultural efervescent prin numeroase evenimente excepționale, inițiate și coordonate de-a lungul timpului, dar și în contextul celebrării deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii.
Rubrica ÎNTÂLNIRI CU ARTA semnalează cele mai interesante și importante experiențe vizuale care au avut loc la Timișoara în acest an irepetabil, precum expoziția centrală colectivă Sete cronică- Chronic Desire din deschiderea programului cultural “Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, sau expozițiile dedicate marilor artiști: Victor Brauner, Adrian Ghenie sau Constantin Brâncuși.
La rubrica ART GUIDE veți citi un dialog autentic cu colecționarul Avi CICIREAN despre ce înseamnă arta și colecționismul, dar și despre cum să începi o colecție de artă. Interviul este completat de o introducere în lumea galeriilor private de artă contemporană din România realizată de Diana URSAN.
Revista se încheie cu secțiunea SPAȚII dedicată spațiilor de artă contemporană, de la galerii de artă, la spații artist-run sau spații alternative, active pe scena de artă din Timișoara.
Autori: Diana Badea, Evantia Barca, Angela Izvercian, Diana Marincu, Ada Muntean, Maria Orosan-Telea, Marina Paladi, Oana Papuc, Mihai Toth, Georgia Țidorescu, Diana Ursan.
Revista poate fi achiziționată online aici, de la librăriile Cărturești, de la Centrul de artă și știință MV sci-art și de la librăria La Două Bufnițe din Timișoara.
Revista, un proiect editorial realizat de Asociația Culturală Empower Art & Artists, este finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii.