Vernisaj Solo Show Mimosa Echard la Timișoara

Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România la Timișoara vă invită la vernisajul expoziției Sporal al artistei Mimosa Echard, care va avea loc joi, 6 iunie, de la ora 18:00, la Comenduirea Garnizoanei (P-ța Libertății 5). 

Expoziția de la Timișoara, curatoriată de Ami Barak, continuă cercetările inițiate de Mimosa Echard în 2019 la Villa Kujoyama (Kyoto, Japonia), pe ideea că myxomicetele, organisme unicelulare care se află la intersecția regnurilor animal, vegetal și al ciupercilor, ar putea fi înzestrate cu o formă de memorie. Sporal are la bază primul său joc video, creat în colaborare cu dezvoltatorul Andréa Sardin și artistul Aodhan Madden în care suntem invitați să explorăm cavitățile unui organism în perpetuă transformare, inspirat de ciclul de viață al myxomicetelor. Un patchwork monumental, suspendat în spațiul expoziției, dezvăluie un montaj audiovizual bazat pe jocul video.

Țesăturile care compun lucrarea provin dintr-o multitudine de surse, fuzionând materii vegetale și industriale găsite online sau în atelierul artistei. Mimosa Echard pune în scenă un mediu psihedelic, oscilând între stări de latență și explozii de vitalitate. Videoul proiectat pe fundalul patchwork-ului, este inspirat de #iamonlysleeping – o practică răspândită pe serviciul de streaming video live Twitch, în care oamenii se expun în timp ce dorm și consimt la vegherea lor.

Instalația este însoțită de un peisaj sonor pop-experimental creat de Aodhan Madden și Yvan Etienne, compus din înregistrări de teren și diverse voci, inclusiv cea a cântăreței Charli XCX. Mimosa Echard laureată a premiului Marcel Duchamp în 2022, ne scufundă într-un univers hibrid pe care putem continua să îl explorăm dincolo de expoziție, descarcand jocul video Sporal disponibil gratuit (www.sporal.net).

Expoziția, poate fi vizitată până în 14 iulie, joi – vineri: 16:00 – 20:00 și sâmbătă – duminică: 14:00 – 20:00. Accesul este gratuit.

Expoziția este organizată de Fundația Art Encounters în colaborare cu Institutul Francez din România la Timișoara și este finanțată de Institut Français Paris.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei