Tutti Frutti. O expoziție manifest despre dinamica culturală românească pre și postdecembristă la Elite Art Gallery

Elite Art Gallery găzduiește expoziția Tutti Frutti, a artistului Bogdan Sassu. Expoziția, curatoriată de Roxana Diochețanu, poate fi vizitată până pe 29 noiembrie 2024.

Într-o manie alegorică, expoziția Tutti Frutti nu reprezintă o simplă colecție de lucrări, ci un manifest al dinamicii culturale românești pre și postdecembriste, un spațiu în care fragmente simbolice sunt alăturate într-un amestec care îmbrățișează atât personalul, cât și colectivul. Mereu în schimbare, identitatea artistică românească a acumulat straturi de istorie, memorie și imaginație, un „tutti frutti” cultural, care îmbină trecutul cu prezentul, dar și tradiția cu inovația.

„Inspirată de cercetarea doctorală a artistului Bogdan Sassu, expoziția investighează complexitatea simbolurilor românești, într-o căutare continuă a magnum opus, fiecare lucrare trecând printr-un proces alchimic de maturare simbolică, de purificare și de reîntoarcere la sine. În acest mod, etapele alchimice definesc procesul artistic, care este transformat și resimțit într-un context de apropiere și reinterpretare. De la fructe pestrițe, la figuri recognoscibile, artistul îmbracă expoziția într-o hartă a simbolurilor, recuperate de la artiști consacrați precum Mircea Cantor, Adrian Ghenie sau Alexandru Rădvan, trecutul devenind o materie primă pentru noi înțelesuri. Dilemele cine am fost, cine suntem și cine putem deveni alcătuiesc un joc sinestezic, pe care privitorii sunt încurajați să-l parcurgă, redescoperind pe această cale frumusețea, ironia și provocarea unei identități culturale aflate în continuă transformare”, a mărturisit Roxana Diochețanu, curator Elite Art Gallery.

Expoziția Tutti Frutti reflectă un limbaj experimental contemporan, lucrările expuse fiind ancorate într-o perioada de tranziție a României anilor ’90, când răscrucea dintre postmodernism și postcomunism a deschis noi perspective și provocări pentru artiști.

Bogdan Sassu (n. 1990) a absolvit în anul 2012 licența la UNArte București, secția Pictură, finalizând în 2014, tot la UNArte, și primul lui masterat. Al doilea masterat, desfășurat între 2015-2016, s-a concentrat asupra cercetării prin arte la Universitatea din Lancaster. În 2023, și-a încheiat cercetarea doctorală în arte și media la Universitatea din Plymouth, în Marea Britanie. Lucrările artistului beneficiază de simboluri puternice, elemente vizuale care creează un univers artistic, unde trecutul și prezentul se împletesc și dialoghează.

Expoziția poate fi vizitată de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei