Traces of Light | Expoziție Irina Dumitrașcu Măgurean la 2/3 galeria

Traces of Light, expoziția Irinei Dumitrașcu Măgurean de la 2/3 galeria, reunește “mai multe direcții de cercetare ale artistei, având ca numitor comun înțelegerea fotografiei ca mediu atât palpabil cât și intuitiv. Suntem obișnuiți ca fotografia să ne prezinte realitatea sau dacă nu chiar realitatea, măcar trucarea ei. În orice caz, ne așteptăm ca în fotografiile pe care le vedem să recunoaștem forme, chipuri, spații, etc. Fotografierea în sine a devenit un gest extrem de comun și accesibil. Dar cum fotografia este defapt un mediu reactiv la lumină, înseamnă că aceasta poate fi folosită ca un creion, pentru a crea de la zero fără a ține cont de depictarea directă care este surprinsă prin intermediul aparatelor fotografice. Este exact ceea ce întâlnim în lucrăriile Irinei: un studiu al luminii materializat sub forma unor fotografii aproape sculpturale.” (fragment din textul curatorial)

Irina Dumitrașcu Măgurean trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. A studiat la Universitatea de Artă și Design Cluj, unde a obținut titlul de Doctor în arte vizuale (2013). Este conferențiar al aceleași Universități, predând în cadrul departamentului Foto-Video. Irina a realizat stagii de cercetare la MOME în Budapesta și Academia de Artă și Arhitectură din Praga.
Activitatea ei artistică se concentrează pe explorarea mediului fotografic, pe depășirea graniței bidimensionale a fotografiei și pe extinderea mediului fotografic dincolo de simpla înregistrare a realității. Pe lângă activitatea artistică și didactică, Irina, coordonează activitatea spațiului expozițional artist-run “Camera”, dedicat fotografiei emergente din România și a lansat revista de fotografie Grupaj, platformă de promovare a artei fotografice din țară.

Expoziții personale (selecție): Everything to form under the sun (Doris Ghetta Gallery, Italia, 2022), A matter of Light (Muzeul de Artă Cluj- Napoca, 2021), Blur (curator Maria Rus- Bojan, Muzeul Brukenthal, Sibiu, 2020), Image Library (New Now art space, Frankfurt, 2018) și de grup Subjective Geometries (Sector 1, București, 2022), Suprapuneri I și II (Galeria 2/3, Etaj run space, Carol 53, atelier 020203, 2022 și 2023), Cultive notre jardin (Centrul de Interes, Cluj- Napoca, 2020), Gute Bekannte (Patrick Heide Contemporary, Londra, 2018), Jeune Creation Europeenne (The Belfry, Montrouge, 2017), Almost Object (Vajda Museum, Szentendre, 2016).

Expoziția poate fi vizitată până pe 2 iunie. Intrarea este liberă. Program: J-V: 16.00-19.00h și Sa-Du: 12.00 -17.00

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei