La începutul lunii mai a avut loc prima ediție a târgului de artă RAD Art Fair. Proiectul a reunit 20 dintre cele mai active galerii de pe scena culturală a României, dar și a Chișinăului, fiind un moment de descoperire al potențialului și al dinamismului pieței de artă locale.
Colecționari, artiști, curatori, galeriști sau, pur și simplu, amatori de artă s-au adunat în spațiului de expunere din incinta Hotelului Caro, unde au putut parcurge cele 20 de standuri cu lucrări din portofoliile galeriilor participante.
Atelier 35, Biju, Cazul 101, Diptych, Gaep, Jecza, LeiLei, Lutnița, Matca Artspace, Mobius, Plan B, Pogo, Galeria Posibilă, Sabot, /SAC, Sandwich, Sector 1, Suprainfinit, Catinca Tabacaru și Viewing Room 17 formează grupul galeriilor ce au fost prezente în cadrul proiectului de consolidare a networking-ului de artă contemporană, prin intermediul inițiativei fiind promovați atât artiști autohtoni, cât și internaționali, emergenți sau consacrați. Lucrările au fost dispuse în cadrul a două etaje expoziționale, panotările din cadrul fiecărui stand având un discurs specific galeriei de care aparțineau.
Deși târgul RAD s-a aflat la prima sa ediție, evenimentul a fost primit cu interes de public, numărul de vizitatori depășind cu mult estimările făcute anterior deschiderii către vizitare. „ A fost minunat! Am fost extrem de plăcut surprins de faptul că vânzările noastre la acest târg din România se apropie de cele realizate la târgurile internaționale la care am participat cu galeria. Am confirmarea că piața de artă din România este pregătită pentru acest tip de eveniment!”, afirmă Alexandru Niculescu, din partea Galeriei Sandwich, în urma unei priviri de ansamblu asupra rezultatelor finale ale târgului.
Pe lângă consolidarea colaborării dintre galerii, RAD a însemnat și afirmarea unor noi spații artistice, emergente din peisajul cultural aflat într-un adevărat proces de dezvoltare organică. „Fiind o galerie foarte tânără, pentru noi, participarea la RAD a fost o oportunitate excelentă de a ne prezenta munca și artiștii, de a fi înconjurați de cei mai talentați profesioniști din domeniu și de a stabili contacte importante. Feedback-urile primite în cadrul târgului ne-au crescut încrederea și ne-au motivat să susținem pe mai departe acest demers artistic. Apreciem mult efortul colaborativ, s-a creat o atmosferă de sprijin și încurajare reciprocă și am simțit că facem parte dintr-o comunitate care împărtășește aceleași principii și valori”, spune Roxana Ghiuruțan, din partea Galeriei Biju.
Pe lângă spațiul de expunere al standurilor din interiorul complexului, inițiativa galeriilor a urmărit și amenajarea unui parc de sculptură, tot în incinta Hotelului Caro, care reunește 28 de lucrări, aflate atât într-un dialog reciproc, cât și în unul permanent cu cadrul natural în care sunt amplasate. Spre deosebire de târgul propriu-zis, expoziția de sculpură în aer liber poate fi vizitată până pe 28 mai.
Marcat de entuziasm și succes, debutul târgului de artă RAD a reunit nuclee artistice vibrante, pregătite să pună bazele unei comunități coagulate a sferei culturale. Cele 20 de galerii și-au expus o parte din portofolii până pe 7 mai, restul putând fi explorat de un public din ce în ce mai activ și stimulat.
Organizatorii RAD sunt determinați să continue proiectul și în 2024, ediția de anul acesta deschizând calea către o atmosferă locală din ce în ce mai dinamică, ce se remarcă în primul rând în peisajul est-european. Datele ediției viitoare vor fi anunțate în curând.



























Comments are closed.