empower-long-logo-final

The Cosmic House prezintă expoziţia personală “Petrichor” semnată de Ioan de Moisa

The Cosmic House prezintă expoziţia personală Petrichor, în cadrul căreia sunt expuse lucrări semnate Ioan de Moisa.

“Organizate vizual în două tipologii distincte și succesive, văzute ca o consecință biografică, golul melancolic al peisajului colinar transilvănean, respectiv vegetația luxuriantă și izotropică a sudului exotic din Bali sau Togo, picturile sunt încărcate de o intensitate anxioasă, în care atât circularele coline sau claustrantele verticale păduri tropicale, sunt organizate în planul imaginii prin contraste de perechi în culori complementare, aceasta asigurând o tensiune cromatică a imaginii.
Cu un adevărat horror vacui organizațional, Ioan de Moisa caută un mod unitar de notație care poate fi folosit indiferent de imaginile integrate fundalului, în care ne este ușor să sortăm perechile de culori complementare care îl structurează, făcând astfel compoziția să vibreze și să extindă câmpul vizual, ordonând astfel privirii noastre să nu se oprească niciodată într-un punct fix, asemenea logicii camerei de filmat.

Petrichor este un termen brevetat în limba engleză, în sfera chimiei, care plecând de la grecescul „sângele pietrelor” desemneză mirosul degajat în aer de către ploaia care cade pe pământul uscat. Este produs de o moleculă numită „geosmin”. Aduc în discuție acest element, deoarece cred că se leagă intim de natura celor două tipologii de peisaje propuse – ploaia tomnatică transilvăneană, respectiv pământul uscat de soare al sudului exotic –cât și de calitatea minerală a tratării cromatice.” – fragment din textul expozițional semnat de Horaţiu Lipot.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 28 mai 2023 la galeria din strada General Eremia Grigorescu, nr. 106.

Ioan de Moisa ( n. 1989) a studiat pictura în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, licența și masterat, după ce a absolvit Liceul de Arte “Aurel Popp” din Satu Mare.

Practica sa artistică reflectează asupra relației dintre formă și conținut. Adpet al picturii abstracte, în compozițiile sale distincția dintre figură și fundal se estompează aproape în totalitate.

De Moisa a participat la numeroase expoziții de grup, printre care On regarde beaucoup, la Ecole des Beaux Arts din Rennes, Franța, în 2011 și expoziția Combined Works, împreună cu Irina Dumitrașcu, la Fabrica de Pensule din Cluj-Napoca, în 2014, și a colaborat cu alți artiști pentru a crea lucrări de artă captivante. În 2007, a primit premiul Primus inter Pares, în cadrul unei rezidențe de artă desfășurată la Gura Humorului.

The Cosmic House este un laborator cultural care susține grupurile de artiști independenți, urmărind, totodată, să ofere publicului producții artistice inovatoare – muzică, dans, teatru, film și arte vizuale.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Leave a comment

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei