Prezență românească la Festivalul Internațional de Ecoperformance din Brazilia

Creația românească YAGORIA, realizată de PLASTIC Art Performance, a fost selectată la Festivalul Internațional de Ecoperformance din Brazilia.

Ecovideoperformanceul YAGORIA se numără printre cele 26 de proiecte artistice selectate pentru cea de-a treia ediție a festivalului, din peste 200 de lucrări trimise de artiști din 40 de țări. Inspirat din practici tradiționale ritualice performate în spațiul balcanic documentate în timpul proiectului – obiceiuri cu măști, obiceiuri de protecție, practici de comuniune cu elementele naturii – YAGORIA are o importantă componentă de conștientizare a pierderii legăturilor cu mediul natural în societatea contemporană și nevoia protejării acestuia de intervențiile abuzive.

Creatorii YAGORIA sunt: Alina Tofan (direcție artistică, ecoperformer), Maria Mora, Răzvan Omotă, Aigul Cheosep (performeri), Gabriel Durlan (Cinematografie / DOP), Alexandru Claudiu Maxim (editor video), Răzvan Leucea (colorizare), Manuela Marchiș / Pilestra (sound-art), GCV & Ecaterina Colasîz (costume design).

Festivalul Internațional de Ecoperformance din Brazilia este organizat și curatoriat de către Taanteatro, compania în cadrul căreia a fost teoretizat și dezvoltat ecoperformanceul ca practică artistică performativă începând cu anii ‘90. Ecoperformanceul, în viziunea inițiatorilor, precum și a colectivelor internaționale care au aderat la mișcarea artistică în ultimii trei ani, înțelege mediul și corpul ca dimensiuni inseparabile ale vieții și ale creației performative. Corpul este el însuși un mediu. Mai mult, ecoperformanceul se conceptualizează pe sine ca un proces de mediu și consideră interacțiunile mediului ca fiind performative.

Festivalul va avea loc online, pe platforma www.ecoperformance.art.br, bucurându-se în această ediție și de prezența publicului la proiecțiile din Cine Satyros Bijou, São Paulo – Brasil, în perioada 1-4 iunie 2023.
Din juriu fac parte nume din scena artei contemporane braziliene și internaționale: Maura Baiocchi (regizoare, curatoare, ecoperformer – prima teoreticiană a ecoperformanceului), Monica Cristina Bernardes (curatoare și producătoare),  Jorge Ndlozy (curator), Wolfgang Pannek (director de producție).

Colectivul de artiști români nu este la prima participare în cadrul acestui festival. În 2021, au fost prezenți la prima ediție cu proiectul artistic ASPHYXIA.

PLASTIC Art Performance Collective a fost creat de Georgiana Vlahbei (director de programe, antropolog, artist vizual) și Alina Tofan (concept director, project manager, ecoperformer) în cadrul Asociației Macaia, fiind singurul grup care activează în plan național dezvoltând această practică artistică în legătură directă cu fondatorii curentului artistic.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei