OCEAN GLORY| Lucrare video realizată de Hulda Rós Gudnadóttir prezentată în premieră la București

Accelerator a prezentat sâmbătă, 8 mai, lucrarea video Ocean Glory realizată de artista islandeză Hulda Rós Gudnadóttir ca parte dintr-un un program de perfomance-uri, proiecții, mese rotunde și ateliere, intitulat Invocations, din cadrul expoziției The Long Term You Cannot Afford. On the Distribution of the Toxic.

Ocean Glory este o iterație creată din clipuri de cercetare și experimente filmate despre mediul înconjurător cu o durată de 25 minute, comisionată de Antonia Alampi din partea Savvy Contemporary Berlin.

Hulda Rós Gudnadóttir este artistă vizuală și regizoare de film. Deși discursul său artistic aduce în discuție teme globale, rămâne întotdeauna conectat la experiențele personale cu accent pe originile sale islandeze, cât și pe stilul său de viață nomad.

Lucrările artistei sunt rezultatele unui proces de lungă durată bazat pe cercetare aprofundată, colaborări interdisciplinare și implicare socială, prin intermediul cărora Gudnadóttir urmărește interconexiunile dintre ideile filosofice actuale, sistemele sociale și percepția asupra mediului înconjurător. Toate acestea ajung la public sub forma unor documentare și instalații de mari dimensiuni – poetice, dar și cu umor, experimentale și critice – sau prin medii mai spontane: video pe un singur canal, performance, intervenție, sculptură și fotografie digitală.

Artista Hulda Rós Gudnadóttir
Photo credit: Rut Sigurðardóttir

Ocean Glory este o astfel de lucrare video, parte dintr-o serie de lucrări născute dintr-un proiect de cercetare pe termen lung, cu titlul S-I-L-I-C-A. Prin mijloace diferite de exprimare artistică, Gudnadóttir investighează procesul de fabricare a semiconductorilor pentru celule fotovoltaice, care se desfășoară pe trei continente diferite și presupune activități de minerit, extracție, monocultură, arderi de cărbune, foraj pentru producția de energie, eliberare de dioxid de carbon și consum de combustibili fosili în transportul maritim.

În prezent, Hulda Rós Gudnadóttir beneficiază cu acest proiect de o rezidență la International Studio and Curatorial Program din New York și lucrează la un film de lung-metraj și o instalație video pe mai multe canale, cu sprijinul Icelandic Film Fund și Icelandic Art Fund. Lansarea este programată pentru 2024/25. Totodată, următoarea expoziție personală cu lucrări noi din proiectul S-I-L-I-C-A va avea loc la Gallery Gudmundsdottir din Berlin în 2023.

Artista islandeză Hulda Rós Gudnadóttir a avut expoziții personale în instituții precum Berlinische Galerie, Reykjavik Art Museum și Künstlerhaus Bethanien. A obținut rezidențe la International Studio and Curatorial Program din New York (2023) și Künstlerhaus Bethanien (2018). Gudnadóttir a câștigat  multiple premii prestigioase, precum Gudmundu Award (2019) și Skjaldborg Award (2016), și a fost nominalizată la alte zeci de premii internaționale.

Screening-ul face parte din programul Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți, implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus, în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik din Islanda, ca partener internațional.

Cover photo: Ocean Glory, 2019 HD single-channel video 25 min. © Hulda Rós Gudnadóttir. Courtesy of the artist.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei