Expoziția “This Will Feel Like a Strange and Warm Embrace”, un duo show feminin propus de The H Gallery, prezintă peste 20 de lucrări recente ale artistelor Codruța Cernea și Roberta Curcă.
“În expoziția “This Will Feel Like a Strange and Warm Embrace”, artistele intuiesc încă de la început la acest mecanism ,,gestaltic” care ia în calcul percepțiile și experiențele personale în totala lor indivizibilitate si unicitate, în timp ce se adresează tuturor, în mod universal. În acest sens, titlul are un rol mai complex decât cel de a impune o stare generală. Oricâți oameni ai ruga să descrie o îmbrățișare, nu vei obține niciodată destule informații separate pentru a o putea reconfigura, dacă nu ai trăit deja experiențe similare. Intuiția ajută la medierea distanței dintre tendința către categorizare fragmentară și percepția ca întreg distinct. Desigur, putem intui ideea generală din spatele unei îmbrățișări, pe baza percepțiilor anterioare, însă acest fapt determină o transpunere automată și involuntară a caracteristicilor deja cunoscute către nou-creata ipostază imaginară.
Astfel, deși titlul este formulat într-o notă calmă și liniștitoare, intuind o formă generală de plăcere, efectul produs are ecouri adânci, către cele mai intime cotloane ale sinelui. Stranietatea acestui mod de raportare la lume poate părea sufocantă și zadarnică, dar conștientizarea acestor amănunte poate însemna un prim pas către a ne înțelege unii pe alții într-un mod mai profund.
Colaborarea dintre Codruța Cernea și Roberta Curcă se formează pe această bază dată de un elaborat proces introspectiv, desfășurat cu considerație față de o subiectivitate extinsă, trecând prin sine, înspre exterior. Un prim indiciu al direcției comune din cadrul expoziției This Will Feel Like a Strange and Warm Embrace se regăsește la nivel formal, prin intermediul materialelor utilizate.
Subânțeleasă ca element universal, nelipsit în viața de zi cu zi, hârtia reprezintă un nucleu al expoziției tocmai prin faptul că reușește să proiecteze caracterul intim și vulnerabil al creației. Ce poate să fie mai personal decât regăsirea unor vechi însemnări pe hârtie? Ce poate să fie mai sincer decât trasarea unei urme dezinteresate, fără motive ulterioare, pe hârtie? Deși știm foarte bine că toate acestea urmează să se piardă printre pagini fără să fie revăzute niciodată, totuși continuăm să lăsăm o mulțime de mici indicii ale propriei existențe, lansându-le la voia întâmplării, ca pe niște mesaje în sticlă, către noi înșine și, apoi, către nimeni.
Fie că este vorba despre un jurnal, sau despre liste aleatorii cu rol practic, hârtia oferă un refugiu tocmai pentru că ea este acolo pentru a conține, a afirma și a da sens, fără a pretinde nimic în schimb – lucruri vitale pentru noi, ființe permanent copleșite de bagajul propriilor percepții.”- fragment din textul de prezentare al expoziției scris de Tea Vindt
Expoziția poate fi vizitată până pe 10 mai 2023. Intrarea este liberă.
Codruța CERNEA (n. 1979, Târgu-Mureș) se folosește de pictură ca de un instrument ideal pentru a exersa posibilități și pentru a-și releva aspecte ascunse ale propriei existențe. Cu o atmosferă meditativă, lucrările ei surprind adesea momente private, reflectând sentimentul subteran de însingurare tot mai prezent în experiența omului contemporan.
Postura de observator, scenarii nostalgice despre viitor, experiența individuală ca oglindă subtilă a transformărilor colective, peisajul, natura umană cu nevoile ei emoționale contradictorii sunt câteva din temele explorate de artistă într-un univers pictural propriu, aflat într-o continuă schimbare.
În 2010 a absolvit cursurile universitare de masterat ale secției de Pictură, în cadrul Universității Naționale de Arte din București.
Lucrările sale au fost expuse în numeroase expoziții de grup și personale, dintre care le menționăm pe cele mai recente: Future Nostalgia (2019) și Paradise of Lost Desires (2021), ambele la galeria Mobius din București. În 2021 a apărut An Invicible Summer, primul catalog al artistei și în același an a primit premiul Dă-te Mare! din partea Muzeului de Artă Recentă din București.
Roberta CURCĂ (n. 1991) a studiat la Universitatea Națională de Arte din București, specializare Grafică, iar în prezent face un doctorat în studii culturale la CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii.
Discursul său artistic urmărește dinamica dintre bi și tridimensional, ordine și întâmplare, intenție și impact, uman și non-uman. Artista investighează relația omului cu spațiul construit sau cu natura, precum și implicațiile psihologice, sociale, politice sau ecologice ale acestei relaționări prin desen, fotografie, obiecte și cărți de artist.
A expus la Zina Gallery (expoziție personală) și MATCA art space din Cluj-Napoca, Accademia di Romania în Roma, Galeria Ivan (expoziție personală) și Atelier 35 în București, Indecis artist run space și Kunsthalle Bega în Timișoara, precum și în cadrul Beta – Bienala Timișoareană de Arhitectură 2022.
Source cover photo: thehgallery.com