“Martori tăcuți”| Expoziție de fotografie Nicola Vinci la IAGA Contemporary Art

La IAGA Contemporary Art poate fi vizitată expoziţia “Martori tăcuți”, a doua personală a artistului italian Nicola Vinci în cadrul galeriei, curatoriată de Camilla Remondina.

Expoziția reunește două proiecte inedite Alone (2011) și Părțile descoperite (2019-2022). Ambele proiecte artistice prezintă același spațiu/ loc fotografiat de artist în momente diferite. Artistul a observat casa unui om singuratic care locuia în orașul său natal, Castellaneta, care, fără să vrea, a ajuns ținta unor zvonuri lansate de locuitorii orășelului, povești pe care artistul le-a surprins în fotografii, lăsând totodată loc fanteziei.

Alegerea de a prezenta publicului ambele cicluri de lucrări este dictată de dorința de a arăta experiențele diferite trăite de artist în același loc, dar la intervale de timp diferite. Cea de-a doua incursiune oferă artistului și privitorului noi detalii, impresii, gânduri și sugestii.

“Ani mai târziu, Nicola Vinci găsește casa neschimbată, fiecare obiect, fiecare mobilier, „imortalizat” în Alone este tot la locul lui, încremenit în timp, nimeni nu a luat nimic în memoria celor care nu mai sunt pe lumea aceasta; artistul se întreabă de ce simte o senzație de abandon total, identificându-se cu chiriașul spațiului fotografiat și decide să devină el însuși un martor al acestei povești, arătându-ne în mod direct aceste artefacte pline de amintiri pe care, încă o dată, ne cere să ni le imaginăm. Și acestea sunt halouri ale trecutului, dar aici ceva s-a consumat mai puțin, s-a trăit, s-a simțit, s-a atins mai puțin, pentru că a rămas ascuns sub tablouri, gravuri și chiar sub crucifixe; aceste halouri au creat la rândul lor altele: sunt amprentele pe care le-au lăsat pe pereți.

Artistul ne propune fotografiile spațiului în care este vizibilă amprenta, negativul, și expune lângă acestea obiectul lipsă ca dovadă a ceea ce s-a întâmplat […]. Peretele scos la iveală devine o metaforă a descoperirii, a unei cunoașteri mai profunde, a unei părți mai intime și mai sensibile a sinelui și a celorlalți, dar în același timp fotografia lui acoperă o porțiune din spațiul expozițional, ascunzând-o de privirea noastră, pentru a ne arăta că nu este posibil să cunoaștem un adevăr absolut. ” (fragment din textul curatorial)
Camilla Remondina, curator

Expoziția poate fi vizitată până pe 18 Aprilie 2023 la galeria IAGA Contemporary Art (Strada Cloşca n. 9-11, Cluj-Napoca, România). Intrarea este liberă.

Artistul fotograf Nicola VINCI s-a născut în anul 1975 în Castellaneta (TA, Italia). A studiat pictura la Accademia di Belle Arti di Bari, însă fotografia este mediul preferat al cercetării sale artistice, concentrându-se pe dezvoltarea emoțională, pe relația cu exteriorul și diferitele spații.
Nicola Vinci a participat la o serie de rezidențe artistice și la numeroase expoziții colective în Italia, în Asia de Est (China și Coreea de Sud) și în mai multe țări europene ( printre care Spania, Germania, România, Slovenia și Elveția). A avut expoziții personale la importante galerii de artă precum Arte Boccanera Contemporanea (Trento), Galleria Bonelli Arte Contemporanea (Mantova), IAGA Contemporary Art, Cluj-Napoca (Romania), Hous Projects, New York (Statele Unite) sau Photographers Gallery ZA, Cape Town (Africa de Sud).
În prezent locuiește și lucrează în Verona.

Camilla Remondina
(Brescia, 1995) este specialist în Comunicare și Didactica Artei Vizuale la Accademia di Belle Arti SantaGiulia din Brescia.
Este curator independent și colaborează cu Ilaria Bignotti (Brescia, 1979) la numeroase proiecte expoziționale. Din 2017 se ocupă cu Secretariatul științific al Arhivei Antonio Scaccabarozzi (Milano) și în 2018 a înfiinţat grupul curatorial ACME Art Lab împreună cu Alessia Belotti (Seriate, 1996) și Melania Raimondi (Brescia, 1994), având ca scop consolidarea și diseminarea artei contemporane pe teritoriul național și internațional prin proiecte expoziționale, spectacole, ateliere educaționale, conferințe și alte evenimente artistice, cu accent pe artiștii emergenți, și crearea de evenimente capabile să implice un public numeros.


Galeria IAGA Contemporary Art
din Cluj-Napoca a fost înfiinţată în 2014 de Alberto Perobelli, antreprenor şi colecționar de artă modernă și contemporană.
Pornind de la achiziţionarea operelor marilor maeştri ai perioadei postbelice italiane, prin activitatea sa în România, a început să exploreze cercetările şi limbajele tinerilor artişti locali, demers care a condus către fondarea galeriei IAGA Contemporary Art, un proiect prin care urmărește să pună în dialog discursurile artistice ale creatorilor vizuali din ţările est-europene, inclusiv artiști italieni tineri şi cei de vârstă mijlocie.
Anual sunt organizate şase expoziții de artă. Simultan, galeria are o participare activă la târgurile de artă din Italia și din ţările din nord-estul Europei. Activitate intensă a galeriei este coordonată de Rosalba Di Pierro, Managerul Galeriei.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei