Heritage First! | Bienala patrimoniului cultural din România la Băile Herculane

În perioada 1 și 17 septembrie la Băile Herculane se desfășoară prima bienală dedicată patrimoniului cultural din România.
O diversitate de activități precum conferințe, expoziții, concursuri și artă și cultură sunt organizate la Băile Herculane în cadrul Bienalei la care participă invitați speciali, arhitecți și artiști pentru a redescoperi diversele ipostaze ale patrimoniului cultural din România.

Bienala urmărește să activeze într-un mod creativ o serie de spații publice și private din centrul istoric al stațiunii precum terasa Cazinoului, Piața Hercules sau Foișorul Fanfarei și să aducă împreună arhitecți, ingineri, artiști, influenceri, organizații neguvernamentale din domeniul cultural și reprezentanți ai unor instituții culturale de prestigiu precum Institutul Național al Patrimoniului, ICOMOS sau Ordinul Arhitecților din România.

Accesul în expoziții și în cadrul evenimentelor este gratuit.

O premieră este organizarea unui eveniment – satelit al bienalei în Timișoara în luna noiembrie, ce conectează Băile Herculane și orașul de pe Bega prin: rezidență artistică mobilă, ateliere de lucru în domeniul realizării de politici publice, conferințe de arhitectură.

Cele două orașe sunt legate de o istorie Europeană comună, anul acesta beneficiind de o recunoaștere Europeană concomitentă Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 și Băile Herculane inclus în Rețeaua Orașelor Termale Istorice din Europa și în Traseul European al Orașelor Termale Istorice, fiind singurul oraș termal din România în aceste liste.
Programul cultural continuă până la finalul anului 2024, perioadă în care se vor organiza activități culturale în stațiunea de pe Valea Cernei și se vor dezvolta o serie de rezoluții pentru patrimoniul cultural al Băilor Herculane: un pachet de recomandări și soluții pentru dezvoltarea patrimoniului ce va fi creat de către un grup multidisciplinar de specialiști și care va fi lansat în anul 2024.

Heritage First! este un proiect dezvoltat de către Asociația Locus, co-organizat împreună cu Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică și Asociația de la 4, fiind co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național având ca partener principal Primăria Băile Herculane și ca parteneri strategici Ordinul Arhitecților din România, Institutul Național al Patrimoniului și ICOMOS.
Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei