Cuplul de artiști Dana & Stéphane Maitec expun la ARCUB

Cuplul de artiști Dana & Stéphane Maitec, cu o carieră internațională în fotografia de artă și fashion și cu expoziții la Paris, Bruxelles, Amsterdam, Geneva sau Los Angeles, prezintă, în luna mai la ARCUB, expoziţia „Reflections #2”, curatoriată de Irina Ungureanu.

În contextul actual în care tehnologia are un impact semnificativ în procesul de creare a imaginii, Dana & Stéphane Maitec propun un nou mod de a face fotografie, pornind de la construcția imaginii prin reflexie în oglindă printr-un un joc de pliaje și reflexii ale unor obiecte sculpturale construite chiar de artiști în propriul atelier.
Explorarea perspectivelor, a cromaticii, volumetriilor și formelor în relief rezultate din această modalitate de lucru se produce în 2017, când cei doi artiști trec de la fotografia de portret care i-a consacrat către fotografia nonfigurativă, într-un demers de investigare a imaginii într-o zonă nouă, cu o viziune fluidă asupra fotografiei.

O selecție de lucrări din seria „Reflections” a fost prezentată pentru prima dată în România în expoziția „Maitec. Lemn Aur Lumină”, la Muzeul Național de Artă al României, în 2019 / 2020.

În locul personajelor și al scenografiei atent construite în proiectele anterioare – afirmă Dana & Stéphane – în seria «Reflections», am lăsat camera liberă să înregistreze potențialul creator al oglinzii.
Nu am renunțat întru totul la pasiunea pentru dispunerea scenografică, am construit obiecte sculpturale dintr-o varietate de materiale ce reflectă lumina, explorând texturi, culori, descompunerea și recompunerea lor prin reflexie în universul oglinzii, însă, contrar seriilor de fotografii anterioare, aici figura umană lipsește cu desăvârșire.

Asistăm la un spectacol diferit, în care aparatul surprinde momentul privilegiat când lumina, reflexia și obiectele interferează într-un dans neașteptat ce creează povestea acestor frânturi de irealitate efemeră. Poate părea neverosimil, dar, în seria aceasta, fotografia surprinde și eternizează forme și culori care nu au, de fapt, o realitate materială: ele se nasc și există exclusiv în oglindă.
Pe de altă parte, de când am început să plăsmuim imagini din reflexii, am simțit mereu tentația irezistibilă de a face un pas mai departe pe teritoriul oglinzii, de a pătrunde în adâncurile ei, de a-i explora abisurile”.

“Fotografiile expuse aduc în prim-plan volumetrii care par nerăbdătoare să țâșnească din rama mult prea strâmtă a bidimensionalității. Fotografia abstractă, nonfigurativul, optical art și alte căutări artistice contemporane au demonstrat, de altfel, abilitatea fotografiei – pentru a împrumuta o exprimare din prezentarea expoziției „Beyond the World We Know. Abstraction in Photography”, Norton Simon Museum, din 2019 – de a „slăbi strânsoarea realismului și de a sugera ceva dincolo de ea însăși”.
Este ceea ce propun Dana & Stéphane Maitec în „Reflections #2”, unde, pe lângă selecția de fotografii propriu-zise, expoziția construiește și un spațiu de interferență în care imaginea rezultată din reflexie capătă o volumetrie reală.

„Reflections #2″, Dana & Stéphane Maitec, ARCUB, București, 2023

În scenografia acestei expoziții, spectatorul are surpriza unui obiect – un stâlp de lumină – care „migrează” din fotografie în spațiu sub forma unei coloane hexagonale, despre care, la început, s-ar putea să nu fii sigur dacă este doar rezultatul unei iluzii de perspectivă sau are efectiv o concretețe materială.

Prin crearea acestei fante între bi- și tridimensional, Dana & Stéphane Maitec conduc subtil spectatorii într-un spațiu unde profunzimea imaginii aproape că încetează să mai fie imaginară și începe să devină una efectiv realizată.” – fragment din textul curatorial scris de Irina Ungureanu

Expoziţia „Reflections #2” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată în perioada 12-30 mai 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziția este închisă.

Dana & Stéphane Maitec

Dana & Stéphane Maitec lucrează împreună din 1996 și formează un duo artistic din 2002. Artiști plastici și artiști fotografi, sunt membri ai Maison des Artistes din Franța. Locuiesc și lucrează la Paris. Timp de aproape trei decenii, cei doi artiști s-au afirmat în fotografia de modă și de portret, iar lucrările lor au apărut în Financial Times, Elle, Where Magazine, Worth Magazine sau Paris Magazine, printre altele.

O afinitate permanent cultivată cu mediul artistic i-a condus, în 2004, în atelierele artiștilor români de la Paris. Așa s-a născut proiectul Les ateliers des artistes roumains à Paris, care rămâne o mărturie importantă despre viața și creația artiștilor români în metropola franceză la începutul noului mileniu. Cu seria Crowning Heads Machine (2013) și Café Flore (2016), creația lor își definește pattern-ul vizual distinctiv în fotografia figurativă, care privilegiază compoziția scenografică a imaginii și preferința pentru alb-negru ca opțiune artistică predilectă.

Cu proiectul Minimal, din 2014, are loc o treptată schimbare de perspectivă de la figurativ la nonfigurativ și abstract, iar seria Reflections, începută în 2017, conduce această căutare către o zonă explorată acum pentru prima dată de cei doi artiști, unde la originea fotografiei nu mai este spectacolul naturii umane, ci jocul de reflexii, inovația cromatică și fluiditatea luminii.

În ultimii ani, Dana & Stéphane Maitec au participat, la Galerie Wagner, la Paris, în expoziția La Couleur en Mouvement, alături de nume sonore ale scenei artistice internaționale, ca Julio Le Parc sau Carlos Cruz – Diez, în cadrul expoziției Lemn Aur Lumină, la Muzeul Național de Artă al României din București, în 2019 / 2020, și la NAG Paris, în expoziția Constructures din 2018, între altele.
Lucrările lor se află în colecții private din România, Franța, Monaco, Marea Britanie, Elveția, Germania, Italia, Statele Unite, Hong Kong, Arabia Saudită, Noua Zeelandă, Germania și Mexic.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preț: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism.

Parteneri media: Radio București FM, Agerpres, Societatea de Transport Bucureşti

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei