Artista internațională Pixy Liao expune pentru prima dată în România la 2/3 galeria

2/3 galeria vernisează în data de 8 martie, ora 18:00, expoziția “The woman who clicks the shutter” unul dintre cele mai apreciate proiecte la nivel internațional create de celebra artistă multidisciplinară Pixy Liao care expune pentru prima dată în România. Vernisajul va avea loc în prezența artistei.

Născută și crescută în Shanghai, China, Pixy Liao și-a luat masteratul în fotografie de la Universitatea din Memphis în 2008. În acest mediu complet nou și străin, ea a început să lucreze ca artistă, explorând viața de zi cu zi din Memphis printr-o serie de „Peisaje americane”. Tot în Memphis și-a întâlnit iubitul devenit muză, Moro, inspirând lucrarea pentru care a devenit cunoscută cel mai bine, numită Relație experimentală. Proiectul în desfășurare este o documentare în scenă a relației lor, care se întinde acum peste 12 ani, în care Liao creează diverse tablouri intime, jucăușe și pline de spirit care o plasează adesea într-o poziție de putere asupra lui Moro, într-o inversare subtilă a rolurilor de gen.

„Fiind o femeie crescută în China, obișnuiam să cred că nu pot iubi decât pe cineva care este mai în vârstă și mai matur decât mine, care poate fi protectorul și mentorul meu. Apoi l-am cunoscut pe actualul meu iubit, Moro. Din moment ce el este cu 5 ani mai mic decât mine, am simțit că întregul concept al relațiilor s-a schimbat, în jur. Am devenit persoana care are mai multă autoritate și putere. Fotografiile mele explorează posibilitățile alternative ale relațiilor heterosexuale. Ce se va întâmpla dacă bărbatul și femeia își schimbă rolurile de sex și rolurile de putere? Pentru că iubitul meu este japonez, iar eu sunt de origine chineză, acest proiect descrie și o relație de dragoste și ură”, spune artista Pixy Liao.

Expoziția “The woman who clicks the shutter” prezintă o selecție din cea mai recentă iterație a relației experimentale majoritatea fotografiilor fiind făcute în 2018, în timp ce cuplul călătorea prin țările lor natale, China și Japonia.

“Diversele ipostaze și fragmente ale imaginarului relației de cuplu începând cu tandrețea intimității în solitudinea naturii, ingenuitatea jocurilor din copilărie în care cei doi împart aceeași haină simultan, Pixy asumându-și rolul de putere cărându-l pe Moro pe umăr ca pe un sac de cartofi. Artista ne prezintă cu un joc, ne exploatează voaiorismul și curiozitatea și chiar dacă câte-o dată acțiunile ei par să aibă un rol explorativ chiar copilăros, modul în care ea confruntă privirea spectatorului nu mai lasă nici o urmă de îndoială despre cine este în control: Raspunsul este PIXY”, a precizat Claudia Retegan, curatoarea expoziției.

Despre Pixy Liao

Născută și crescută în Shanghai, China, Pixy Liao este un artist care locuiește în prezent în Brooklyn, New York.
Liao a participat la expoziții la nivel internațional, inclusiv Fotografiska, Rencontres d’Arles din Arles, Asia Society, National Gallery of Australia și este beneficiară a bursei NYFA în fotografie, a premiilor pentru artiști individuale ale Fundației Santo, a premiului Madame Figaro pentru femei fotografi, a bursei En Foco’s New Works, Universitatea de Arte din Londra, Școala de Arte Vizuale, Pioneer Works și Camera Club din New York. Liao deține un master în fotografie de la Universitatea din Memphis.
A expus în USA, Olanda, Franța, Italia, Danemarca, Germania, Austria, Elveția, Australia, China, Taiwan, Canada, Belgia, Norvegia, Spania sau Marea Britanie.

2/3 galeria | Strada Franceză nr 4
8 martie – 23 aprilie | 15:00 – 20:00
Expoziția poate fi vizitată până pe 23 aprilie 2023. Intrarea este liberă.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei