Joi, 13 martie, începând cu ora 17:00, la Muzeul Național de Artă Contemporană are loc vernisajul expoziției-studiu dedicate sculptorului Mihai Caranica (1943–2023).
Născut la Deva și format artistic în România, Mihai Caranica a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din București, sub îndrumarea Gabrielei Manole-Adoc. Studiile în Geologie i-au oferit o cunoaștere profundă a materialelor și rocilor alese, permițându-i să le cunoască limbajul texturilor și să le modeleze cu o sensibilitate aparte. După emigrarea sa în Statele Unite în 1984, Caranica a continuat să creeze și să expună, revenind în România în 2014 pentru a se reintegra în circuitul artistic național.
„Am o relație specială cu sculptura, ca mediu de comunicare. Studiile mele în geologie mi-au permis să cunosc secretele intime ale rocilor, să anticipez reacțiile lor în decursul variatelor intervenții din procesul cioplirii. Această abordare creează baza de lucru a subiectelor mele: rocile îmi vorbesc prin limbajul texturilor și structurilor, orientându-mă către ideea care va fi concretizată în sculptura finalizată. Prin acest dialog subtil caut o armonie tăcută care satisface deopotrivă ochiul si sufletul.” (Mihai Caranica)
Expoziție realizată cu sprijinul familiei artistului.
Expoziția va fi deschisă publicului până pe 11 mai 2025.