Prima expoziție personală a artistei Thea Lazăr: A Single Root Can Hold the Earth Together, de la Galeria Zina din Cluj-Napoca, reunește lucrări din textil, precum și o lucrare video recentă.
A Single Root Can Hold the Earth Together recreează o estetică a colecțiilor enciclopedice cu plante, inspirându-se din limbajul vizual al lucrării lui Joseph Arnold, The Kunstkammer of the Dimpfels, a Family of Ironmongers and Traders from Regensburg (1668).
Lucrarea ilustrează un cabinet de curiozități, precursorul muzeului modern — un loc în care elementele, fie ele animate sau inanimate, sunt expuse, indexate și conservate. Pentru Thea, cabinetul de curiozități nu este doar o colecție de obiecte neobișnuite; este o invitație de a explora emoții comune printr-o selecție de obiecte care spun povești despre lume, fiecare pentru o vreme.
Poveștile pot să nască un „noi” colectiv, un ansamblu fluid, caracterizat de apartenență, de suferințe și potențialități împărtășite, care recunosc diversitatea experiențelor și dificultăților pe care criza climatică le declanșează în noi și care, paradoxal, pot întări relațiile dintre noi, chiar și prin bagajul acumulat de povești terifiante și temeri. Așa cum explică teoreticiana Karen Barad, natura nonierarhică a relațiilor și interacțiunilor permite entităților să-și păstreze legăturile chiar și atunci când sunt împrăștiate, sugerând că acțiunile noastre nu sunt pur simbolice, ci au o semnificație adânc înrădăcinată, izvorâtă din capacitățile noastre care prind contur în legături mai puțin vizibile.
Thea Lazăr (n.1993, Tg. Mureș) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Practica ei include o gamă largă de medii, de la textile și goblene, la instalații multimedia, video și animație 3D. Lucrările ei se află de multe ori la granița dintre medii tradiționale și tehnologii contemporane cu focus pe povești care reflectă atât narațiunile personale, cât și universale. Prin juxtapunerea naturii și a tehnologiei, evidențiază tensiunea dintre organic și manufacturat, urmărind coexistența lor. Natura, în special plantele locale și endemice, sunt un subiect semnificative de inspirația în practica ei artistică. Prin încorporarea elementelor botanice, construiește un limbaj simbolic care transcende granițele geografice, și urmărește interconexiunea tuturor ființelor vii.
Expoziția poate fi vizitată până pe 15 decembrie 2024.