“The Whatever Moment”| Solo Show Daniel Moldoveanu la Galeria Sabot

Expoziția artistului Daniel Moldoveanu „The Whatever Moment”, găzduită de spațiul expozițional Sabot, aflat la etajul al patrulea al Centrului de Interes din Cluj-Napoca, a debutat în forță, cu prezentarea ineditului concept curatorial al unei așa-zise „nesemnificativități” [“inconsequentiality”].

„Momentul la care nesemnificativul devine cu adevărat nesemnificativ, atunci e momentul în care limbajul se pierde. Timpul devine un moment oarecare [“whatever-moment”] – timpul ce nu face trimitere nici la acest sau la acel moment, ci la temporalul ca atare, cursul evenimentelor mergând înspre neant. Și momentul oarecare este tăcut.” Astfel se explică și numele expoziției, în textul curatorial semnat de Ulysse Carrière-Bouchard.

Nu doar conceptul absenței sensului, ci și tema devenirii, a relației sine-celălalt și valențele identității queer sunt explorate în cadrul filmului cu rulaj continuu „Flickering”, 27:00:00, (2020/2021), realizat cu ajutorul managerului de producție Jakub Cygan și asistentului tehnic Fedir Shurkal.

Filmul prezintă un conglomerat de capturi de jurnal ale unui protagonist ce își afișează în prim-plan torsul acoperit de sclipici, în ritm de dans, și învăluit într-o paletă de rozuri și nuanțe de violet, inspirată din „estetica de lux Gen Z” a serialului Euphoria (2019), de Sam Levinson, precizează Moldoveanu. Peste aceste scene lipsite de dialog, sunt interpuse imagini ale unor personaje prinse în interacțiuni tipic instituționalizate în medii precum: la spital, la școală, în atelier, la saună și la sala de sport.

Extrem de intime, aceste scene profund biografice sunt intercalate cu fragmente din campania comercială „The Paradoxes of CHANEL – Inside CHANEL”, dar și cu imaginile surprinse la microscop a celulelor sistemului limfatic și imunitar, aceste glisări într-un ritm alert fiind menite să destabilizeze granița dintre performativ și real.

Ceea ce contribuie la oscilarea continuă între aceste lumi este și colajul de elemente muzicale alese pentru film. Acestea sunt fie secvențe din audiobook-urile „Faserland” de Christian Kracht și „The Catcher in the Rye” de J.D. Salinger, sau fragmente din comentariile unei prezentări YouTube, despre capitolul „The Culture Industry: Enlightenment as Mass Deception”, o parte dintr-o lucrare mai amplă, un tratat de filosofie scris de Max Horkheimer și Theodor Adorno. Artistul a mai ales pe lângă acestea, să introducă și părți din filmul The Great Gatsby (2013) regizat de Baz Luhrmann, dar și alte fragmente de monologuri ready-made, interviuri și secvențe de muzică clasică și techno.

În același timp, fizicalitatea corpului biologic, așa cum este surprinsă în scenele din „Flickering”, este explorată și în prezentarea modului de producție artistică folosit de Moldoveanu în pânzele de acompaniament ale expoziției.

Filmul presupune așadar și o dimensiune meta-artistică prin care se revelează și particularitățile procesului creator în subiectele abordate în cele cinci tablouri în acrilic, creion corector și marker alb. Acestea completează instalația „The Whatever Moment”, reprezentând printuri realizate prin tehnologie UV ale unor stop-cadre din „Flickering”, în negru și alb, de o opacitate redusă, pe suprafața finisată a pânzelor.

De asemenea, indiciile necesare imersiunii în acest univers creat de Daniel Moldoveanu, unul profund personal și intenționat golit de sens până la „banalitate”, până la o generalizare „de duzină”, se realizează și cu ajutorul inserțiilor simbolice din tablouri. Printre ele se observă prezența unor personaje indiene ce amintesc de pozițiile desenate în „Kama Sutra”, colecția antică de texte sanscrite despre sexualitate și relaționarea emoțională în cuplu. Alături de acestea, se repetă obsedant simboluri ale coloanelor romane, în prezența unor zeități egiptene, dar și personaje de animație, printre care și Iepurele Alb din „Alice în Țara Minunilor”.
De asemenea, în acest peisaj, își fac apariția și personaje masculine ce fac aluzie la iconografia comunității BDSM, dar și femei surprinse dansând sau jucând tenis. Spațiul dintre aceste personaje este umplut de elemente vegetale, flori stilizate și frunze de palmieri, capete de pisică, ființe înaripate și nu în ultimul rând, de imaginea tipică a tatuajelor cu inimă străpunsă, toate acestea acoperind în întregime suprafața pânzelor.

Expoziția poate fi vizitată până la data de 3 februarie.

Daniel Moldoveanu este un artist și eseist român născut în 1999, în Constanța. Practica sa artistică include pictura, fotografia, arta cinematografică, arta mixed media și textul. Artistul este absolvent al Institutului de Modă din Viena, și actualmente este înscris la Universitatea Humboldt și Universitatea de Arte Plastice din Berlin. Trăiește și își desfășoară activitatea artistică cu preponderență în Berlin, Germania.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei