The Sublime of the Feedback Loop | O imersiune în procesul artistic al lui Sergiu Chihaia.

Evenimentul expozițional THE SUBLIME OF THE FEEDBACK LOOP , curatoriat de de Teodora Roșu, invită privitorul să se scufunde în procesul artistic al lui Sergiu Chihaia.

𝘐𝘕𝘚𝘐𝘎𝘏𝘛
„THE SUBLIME OF THE FEEDBACK LOOP nu este doar o altă reformulare a unui discurs artistic, ci un spațiu de lucru deschis care să ateste începutul unui următor pas în perfecționarea vocabularului artistic. În experimentarea sa cu diferite materialități, Chihaia se concentrează pe elementul natural ca reacție la practica sa de până acum. Juxtapunând această materie organică cu artificialitatea fibrei textile, artistul intenționează să atragă atenția asupra modurilor în care interacționăm cu rețelele vieții în orice moment.

Ca model comportamental, aprecierea și devotamentul artistului față de elementul natural transpare prin efortul de a decoji și netezi cu răbdare ramurile de lemn cu mâna, pentru a păstra frumusețea naturală a texturilor, nodurilor și culorilor. Născute dintr-o fascinație față de fragilitatea echilibrului delicat din care facem parte, instalațiile de moment dezvăluie o contemplare asupra unei lumi în continuă schimbare. Deoarece viața goală nu poate fi domesticită, modelele de armonizare evocă o măsură de dezordine care provoacă reacții haotice, la fel ca entropia. De la miniatură la scară largă, fiecare instalație se completează una pe alta pentru a crea un întreg, la fel cum fiecare microorganism acționează ca parte a ecosistemului. Dar mai mult decât atât, procesul de reconfigurare constantă a instalațiilor în timpul expoziției reflectă modul în care lumea este perpetuă reformulată, oglindând natura dinamică și evolutivă a împrejurimilor noastre.

Urmând un gradient prestabilit, instalația își propune să recreeze sentimentul de proces continuu și de transformare de care nu ne putem separa. Prin urmare, sublimul care îl inspiră pe Chihaia în demersul său artistic nu este unul care poate fi experimentat doar în contexte naturale sau artistice, ci unul care poate fi simțit ca parte a vieții noastre de zi cu zi în epoca antropocenului.
Fiecare expoziție este o pădure, dar pe lângă toate „semnele și semnificațiile”2 dezvăluite sau dobândite, acest peisaj de moment sugerează o imitație abstractă a senzațiilor care ne copleșesc în lumea contemporană. Încercând să reconstituie condițiile plăcute și periculoase ale unui mediu care poate dezvălui sentimente sublime, expoziția THE SUBLIME OF THE FEEDBACK LOOP propune o explorare atentă a modului în care ne desfășurăm în spațiu și a greutății cu care ne pot fi recuperate urmele.” (text curatorial)

Expoziția poate fi vizitată până pe 11 noiembrie 2023.
Adresă: Strata Gallery, str. Parângului, nr. 76 , București

Sergiu CHIHAIA (n. 1982, Verejeni, Republica Moldova) este un artist vizual specializat în modă. A absolvit cursurile Universității Naționale de Arte București și în prezent este profesor la catedra Moda, în cadrul aceleiași instituții. Trăiește și lucrează în București. Participă cu lucrările sale la expoziții naționale și internaționale (București, Constanța, Londra și Veneția). Are lucrări în colecții private din Anglia, Italia și România. În 2014 a câștigat premiul UAP pentru Arte Decorative – Textile în cadrul proiectului Artele în București, ediția a V-a. Este sculptor, artist textil și designer și în focul creației le combină pe toate, devenind scenograf. Astfel, artistul recreează istoria lumii ca o scenă, un spațiu de expunere pentru dramele, fericirea și bucuriile omului.

DISCLAIMER
Vă rugăm să vă deplasați cu atenție prin spațiul expozițional fără a atinge instalațiile deoarece acestea nu sunt stabile. Comportă-te ca și cum ai fi într-o pădure, unde totul în jurul tău ar putea prezenta un risc. Supravegheați cu atenție și îndrumați copiii pentru a evita orice pericol. Dacă o lucrare de artă este distrusă, veți avea ocazia să lucrați cu artistul pentru a o restaura.

  1. Nicolas Bourriaud, PLANETA B, “Schimbările climatice și noul sublim”, 2022
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei