empower-long-logo-final

Ragnar Kjartansson | Screening & Artist Talk la ARCUB

Numit de Washington Post un superstar al artei contemporane și prezent pe locul 1 în topul The Guardian al celor mai bune lucrări de artă ale secolului XXI, cu instalația video “The Visitors”, celebrul artist Ragnar Kjartansson a sosit la București pentru a susține un artist talk și a prezenta una dintre cele mai incitante lucrări video din portofoliul său – Bliss (2020).

Evenimentul este organizat de Gaep
(București), în parteneriat cu i8 (Reykjavík), una dintre galeriile care îi reprezintă pe Kjartansson, și va avea loc sâmbătă, 18 martie, la ARCUB Hanul Gabroveni.

Ragnar Kjartansson va dezvălui publicului poveștile din spatele lucrărilor sale. Kjartansson va povesti despre producția acestui video, despre parcursul său, de la copilăria petrecută în culisele teatrului unde părinții lui erau actori, până la actuala sa carieră internațională. Kjartansson se va afla în conversație cu reprezentanții celor două galerii – i8, Börkur Arnarson, și Gaep – Andrei Breahnă.

Proiecția video a lucrării Bliss se va desfășura în Sala Mare în aceeași zi și va rula în intervalul orar 11.00-23.00 fără întrerupere, complet aliniată performance-ului live care a fost pentru interpreții vocali și orchestră un maraton rezilient cu o durată de 12 ore. Performance-ul inițial a fost comisionat de bienala Performa 11 din New York, în 2011.

Intrarea este liberă
, iar publicul este așteptat la artist talk și la vizionarea proiecției lucrării – fie 12 minute sau 12 ore, așa cum vor alege. Vizitatorii sunt încurajați să revină în timpul proiecției pentru a vedea cum performance-ul de lungă durată înregistrat în video se transformă pe parcurs.

Apreciat drept una dintre cele mai fascinante și proeminente personalități din arta contemporană, Ragnar Kjartansson stăpânește genuri, medii artistice și roluri multiple, asumându-și în lucrările sale nu doar rolul de artist vizual, ci și pe cel de regizor, muzician sau actor. Practica lui artistică se axează pe teatralitate și ritual, precum și pe trăsăturile lor comune: repetiție și anduranță.

Lucrarea video Bliss (2020) este o capodoperă de gen, bazată pe performance-ul omonim al lui Kjartansson, și reprezintă o punere în scenă a ariei de final din Nunta lui Figaro, compusă de Wolfgang Amadeus Mozart.
Lucrarea video replică opulența unei producții de operă tradiționale, cu orchestră, decoruri fastuoase, costume rococo și este, bineînțeles, prezentată de un ansamblu de interpreți vocali – printre care și artistul însuși. Ei interpretează aceeași arie cu durata de trei minute, consecutiv, timp de 12 ore. Ca rezultat al acestei forme extreme de repetiție, aria se metamorfozează, pornind, la început, de la o manieră elegantă de interpretare, spre stilul ironic, apoi extatic.
În cele din urmă, ea revine la delicatețea originală, dar rămâne încărcată de greutatea emoțională și fizică a unei interpretări de 12 ore fără întrerupere.

Ragnar Kjartansson trăiește și lucrează în Reykjavík. A avut expoziții personale în muzee prestigioase, printre care The Metropolitan Museum of Art, New York; Reykjavík Art Museum; Barbican Centre, Londra; Hirshhorn Museum and Sculpture Park, Washington D.C.; Palais de Tokyo, Paris; New Museum of Contemporary Art, New York; Institute of Contemporary Art, Boston; Carnegie Museum of Art, Pittsburgh.
Printre premiile obținute se numără Ars Fennica Award (2019), Artes Mundi’s Derek Williams Trust Purchase Award (2015) și Malcolm McLaren Award (2011), cel din urmă pentru cel mai bun artist de sub 40 de ani din cadrul bienalei Performa 11.
Kjartansson a participat în expoziția principală a Bienalei de la Veneția 2013, la Manifesta 10 în St. Petersburg, 2014, și a reprezentat Islanda la Bienala de la Veneția 2009.

Acest eveniment este organizat sub umbrela programului “Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți”, implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus în parteneriat cu i8 și Gaep. Accelerator este primul și cel mai complex program de mentorat extins derulat actualmente în România, care își propune să propulseze cariera celor 10 artiști emergenți locali selectați. Programul a inclus o etapa de mentorat consistentă, care a constat în ateliere și sesiuni individuale dintre artiștii emergenți și manageri culturali, curatori sau artiști naționali și islandezi.
Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP).

Program:
18 martie, la ARCUB Hanul Gabroveni
Artist Talk (Sala Mare, foaier) – de la ora 17.00
Screening (Sala mare) – 11.00 am – 23.00

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Leave a comment

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei