MATHIAS BAR. Almost night, almost light

Galeria de artă contemporană META Spațiu prezintă expoziția de pictură a artistului Mathias Bar, 𝐴𝑙𝑚𝑜𝑠𝑡 𝑛𝑖𝑔ℎ𝑡, 𝑎𝑙𝑚𝑜𝑠𝑡 𝑙𝑖𝑔ℎ𝑡. Aceasta este prima expoziție personală a artistului la META Spațiu, după două expoziții de grup din care a făcut parte în 2022 și 2023.

Practica artistică a lui 𝐌𝐚𝐭𝐡𝐢𝐚𝐬 𝐁𝐚𝐫 se concentrează în jurul vitalității durabile a formei umane în pictură. Folosind o abordare stilistică ce transcende granițele istorice, Bar construiește cu meticulozitate compoziții ample, conturate cu tușe luminoase. Lucrările sale dezvăluie adesea scene suspendate în fluiditatea timpului: personaje eterice care navighează prin peisaje onirice, creaturi mitice și dinamici încâlcite între figurile umane și animale, impulsionând un sentiment de conexiune și introspecție, mai degrabă decât să evoce teamă sau înfricoșare. Narațiunile sale suprarealiste și simbolice declanșează o multitudine de gânduri absorbite în multiplele dimensiuni ale existenței umane, cu un accent deosebit pe legăturile noastre emoționale, mecanismele de supraviețuire, temerile și identitatea sinelui.

Combinând elemente gestuale cu nuanțe poetice, practica distinctivă a lui Bar îmbină perfect impulsurile anacronice, rezultând opere de artă care posedă o vitalitate ireductibilă. Infuzând pictura figurativă tradițională cu un joc contemporan de formă și culoare, Bar revitalizează peisaje suprarealiste. Aceste compoziții devin rezonante pentru pictura figurativă din scena artei românești contemporane, emanând o calitate unică de intimitate. Substanța picturală, fie că este subliniată cu ajutorul unui contrast clarobscur sau a unuia cromatic, este pusă în slujba reprezentării unor detalii corporale care evocă tragicul într-o manieră subtilă și subversivă.

MATHIAS BAR , născut în 1997 în Cluj-Napoca, unde locuiește și lucrează în prezent, a absolvit în 2021 un master în pictură la Universitatea de Arte din Cluj Napoca. În prezent este doctorand, practica sa extinzându-se în mai multe medii de exprimare: pictură, grafică, instalație. Mathias Bar experimentează cu imaginea corpului uman atât din punct de vedere formal, cât și expresiv și conceptual, urmărind diferite ipostaze identitare.

Expoziții (selecție): expoziții personale – No Story has a Happy Ending, Unless You Stop Telling it Before it’s Over, rezidență artistică și spectacol în duo cu Ada Muntean, Fantom Project Space Berlin 2023, spectacol în duo Anatomy of a Tragedy cu Ada Muntean în 2022; Venom la Galeria Mobius, București 2021; Dot Fever. Future Memories, show duo cu Ada Muntean 2017; expoziții de grup –Perspectiva Cluj. Traiettorie dinamiche, Fondazione Pastificio Cerere, Roma 2023, Towards a Shared Vision, Centrul de Interes Cluj, 2023, Threat to The Eye, Indecis Artist Run Space Timișoara 2023, Hiding in Plain Sight, Biju Gallery Cluj 2023, GAME ON, META Spațiu 2023, I Wandered Lonely as a Cloud, META Spatiu Timisoara 2022, Studii pentru un hangar de tăcere arzătoare, Hangar F Alba-Iulia 2022; Negotiating Reality, spațiu condus de artiști ETAJ București 2021; Shared Uncertainties, studio deschis, Centrul de Interes Cluj-2021; Private Fears, Was Biennale (Worldwide Apartment and Studio Bienalle) Cluj-Napoca.

Expoziția poate fi vizitată până pe 21 aprilie 2024. Intrarea este liberă.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei