Prima Materia. Instalația ceramică a artistei Alina Tudor expusă la Galateea Contemporary Art

Galeria Galateea Contemporary Art invită iubitorii de artă la joc și visare prin instalația ceramică Prima Materia a artistei vizuale Alina Tudor.

“Lucrarea leagă jocul de conceptul „prima materia” pornind de la ideea conform căreia, în procesul de devenire a individului, jucăriile sunt definitorii și contribuie la modelarea identității acestuia. Autoarea consideră că personalitatea se evidențiază prin joc – și anume, prin jocurile copilăriei – sau prin vis. Pentru că jocul și visul leagă trecutul de viitor, iar prin proiecțiile inconștientului, jocul marchează universul fiecăruia.

Surprinse în mișcări discrete, păpușile ceramice, supradimensionate, simbolizează lumea copilăriei. Redând nostalgia artistei pentru amintirile plăcute de demult, jucăriile reușesc să creeze un moment de visare perfect. Jucându-se cu pasta de argilă, Alina Tudor își recuperează copilăria în material ceramic.

Personajele dezvăluie portrete expresive și gesturi delicate realizate cu migală, căci formele sunt acoperite cu texturi și amprente. Printre păpușile misterioase regăsim arborele ca templu al sufletului, ca simbol al vieții și regenerării.

În expoziție devenim parteneri de joc: inventăm scenarii, visăm inspirați de personajele și obiectele instalației, zidim punți între imaginație și realitate. Ca personaj colectiv, suntem parte integrantă din lucrare.” Romana Mateiaș, curator expoziție

Alina Tudor este absolventă a Universității Naționale de Arte București, specializare Ceramică. Activă în zona artelor vizuale de peste 20 de ani, Alina abordează medii diferite și tehnici diverse de lucru, ceramica pozitionându-se în centrul creației sale. În 2006, alături de artistul Răzvan Neagoe, a co-fondat grupul focAR, realizând împreună cu acesta multiple proiecte ce au participat la expoziții importante în țară și străinătate, printre care Bienala de la Lyon si Tralala.

Expoziția este deschisă până pe 2 iulie 2024. Intrarea este liberă.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei