Grupul NOIMA expune la Museo Internacional del Barroco

Expoziția NOIMA Señales de Vida a fost inaugurată la Museo Internacional del Barroco, Puebla, Mexic, pe 2 februarie 2024, cu sprijinul Institutului Cultural Român și altor parteneri.

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, al Ambasadei României în Mexic, al Consulatului Onorific al Statelor Unite Mexicane la Cluj-Napoca, al Guvernului statului Puebla, al rețelei muzeale „Museos Puebla”, grupul NOIMA este prezent cu o nouă expoziție în Mexic, la Museo Internacional del Barroco din orașul Puebla, important centru cultural, academic și economic mexican.

Evenimentul a debutat prin vernisajul din data de 2 februarie 2024, la Museo Internacional del Barroco din Puebla, instituție cu o reputație de talie globală, prin evenimentele organizate și prin clădirea care le găzduiește, operă a binecunoscutului arhitect, laureat al Premiului Pritzker, Toyo Ito. Muzeul din Puebla organizează expoziții dedicate unor prestigioase nume ale artei lumii. Goya, Frida Kahlo, Diego Rivera și David Alfaro Siqueiros, iată doar câteva din numele căror instituția le-a dedicat recent proiecte curatoriale. De asemenea, muzeul propune regulat și expoziții de artă contemporană.

Evenimentul NOIMA Señales de Vida al grupului NOIMA cuprinde de această dată cu precădere lucrări de pictură. Accentul cade pe bilanțul primei întâlniri a pictorilor din NOIMA cu natura și cultura Mexicului. Sunt expuse însă și secvențe ale unor preocupări de atelier, eșantioane din proiectele personale ale expozanților, unele inspirate tot de experiența mexicană din 2023. Au fost prezenți la deschidere Andrei Rosetti și Dan Gherman, doi dintre membrii fondatori ai grupării. În expoziție a fost proiectat și documentarul NOIMA-Work in progress, care dezvăluie grupul într-o descriere amplă, prin interviuri cu scriitorul și curatorul american Alan Jones, istoricul de artă și curatorul Ileana Pintilie, pictorul Constantin Flondor, curatorul austriac Denise Parizek şi Ovidiu Bădescu, fondatorul Galleria 28 – spațiu dedicat încă din anii ’90 artei contemporane.

NOIMA Señales de Vida readuce în atenție viziunea artistică a anilor de început ai grupului, adică spiritul picturii de observație (redescoperit și reevaluat de generațiile anterioare prin grupări precum Sigma, Prolog, Școala de la Poiana Mărului și alții). Chiar dacă în timp natura și locul specific au devenit și puncte de plecare ale altor modalități de expresie sau reflecție vizuale, dialogul cu un context anume, cu lumina și viața din jur, întemeiat pe experiența picturii în plein air, rămâne pentru NOIMA o importantă sursă și un subiect în sine.

În data de 8 martie 2024în cadrul expoziției va avea loc un concert de pian cuprinzând lucrări ale unor compozitoare din România, eveniment susținut de maestra cu origini românești Lidia Guerberof-Hahn, prilej de a oferi publicului din Puebla o imagine cuprinzătoare despre cultura română.

Grupul NOIMA a fost înființat acum 20 de ani în România și îi cuprinde azi pe artiștii Ciprian Bodea, Cosmin Frunteș, Dan Gherman, Andrei Rosetti și Sorin Scurtulescu. Grupul explorează atât tehnicile tradiționale ale picturii (cu predilecție cea în plein air), cât și alte formule (foto și video) și expresii artistice contemporane (happening, performance etc). De la înființare, NOIMA a organizat și participat la peste 70 de evenimente artistice, în 13 țări din Europa. Expoziția NOIMA Señales de Vida din Puebla, Mexic, este cea de-a treia prezență în Americi a Grupului NOIMA.

Expoziția poate fi vizitată până pe 8 martie 2024.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei