Galeria de artă contemporană Biju Gallery din Cluj-Napoca a găzduit expoziția de pictură “Menschen-park”, un solo show semnat de Sebastian Big, în perioada 10 mai – 9 iunie.
“Grupul de whatsapp al părinților de la clasa 3B, mormonii, schiorii de tură, grupul gânditorilor de stânga foști monarhist-relativiști, amicii campingului, canalul de slack oameni_care_se_înțeleg bine, pictorii din școala de la Cluj, managementul cultural clujean, suntem înconjurați din toate părțile de grupuri și grupuscule în care se decantează ierarhii, apar elderi, se formează moduri de lucru, procese, culturi. În toată această mișcare, conformitatea cu finalitatea financiară elimină treptat tocmai ceea ce îi este mai specific omului și anume umanitatea, caracterul random al existenței și prin asta tocmai libertatea.
Din fericire, există în om ceva mai puternic decât acest gen de manevre și anume instinctul de adaptare. Tot ce îi este aruncat în față, omul toacă, procesează, apropriază, aculturează, deturnează, face el cumva să folosească armele dușmanului pentru propria supraviețuire.
Ajungem astfel să ne folosim tocmai de această des-figurare, depersonalizare forțată, cu origini clar de găsit în managementul sclavilor (vezi Caitlin Rosenthal – Accounting for Slavery: Masters and Management). Se dorește să fim no face no name just number, dar e greu, pentru că atunci când there is no face și there is no name se dizolvă și numărul, se pierde poziția în șir, devenim mai greu de găsit, mai greu de ordonat, creierul electric asudă din greu să vâneze quiet quitteri; forța de muncă, resursa primară, esență a capitalului se dizolvă încet într-o magmă originară, fără forme fixe, din care are să se nască ceea ce vine. Ceea ce e viu nu se va mulțumi niciodată cu propria stare. Viața își va crea mereu lumi noi.” – Sebastian Big
Sebastian Big (n. 1979, Baia Mare, România) a studiat filozofia la Universitatea Babeș-Bolyai. Și-a continuat studiile cu un master la Universitatea din Strasbourg, unde a participat la cursurile lui Jean-Luc Nancy și ale lui Philippe Lacoue-Labarthe.
În prezent, face parte din colectivul de cercetare vizuală speculativă Colonia-Colonia, alături de Dan Beudean, Matei Țigăreanu, Cristian Tușinean și Sasha Bandi, printre alții. Totodată, Big coordonează colecția Energii Regenerabile de la frACTalia. Big a co-fondat grupul de cercetare bio-speculativă și avansată la Institutul Cultural Aloe Vera (ic-av.ro). A tradus în limba română cartea „Simulacre și simulare” scrisă de Jean Baudrillard.






