Interviu MAIO Architects: “Instalația trebuia să ofere o perspectivă nouă și revigorantă asupra orașului”

Am stat de vorbă cu echipa MAIO Architects din Barcelona, autorii instalației temporare Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara instalată la km 0, în Piața Victoriei, un loc special pentru locuitorii Timișoarei. Proiectul, parte din programul cultural “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, a fost conceput pentru comunitate urmărind crearea unui dialog și a unei conexiuni între oameni, mediul înconjurător și spațiul public.

Ne puteți povesti mai multe despre fondarea biroului de arhitectură MAIO și echipa din spatele său?

MAIO a început ca o platformă pentru realizarea unor proiecte temporare, devenind un birou de arhitectură în jurul anului 2012. După câteva clădiri și multe proiecte, iată-ne aici, revenind la arhitectura temporară. Noi încă apreciem durata scurtă dintre designul proiectului, viața acestuia și finalul său. Această viteză, complet străină altor manifestări ale arhitecturii, permite menținerea constantă a etosului conceptual al lucrării. Este un proces care ne oferă satisfacție.

Cum ați descrie întreaga experiență, de la primirea propunerii până la implicarea în proiect și finalizarea acestuia?

Datorită numărului mare de agenți și instituții implicate, proiectele precum Pepiniera permit o întrepătrundere complexă a diferitelor straturi sociale și instituționale, de la opinia publicului la o abordare urbană sau chiar aspecte politice, în special legate de oraș și de administrația sa. Dincolo de definirea unui loc pentru creșterea copacilor și a plantelor, proiectul a avut un scop dublu. Pe de o parte, instalația poate fi văzută ca un test pentru modul în care spațiul public poate fi utilizat, proiectat și perceput, criticând strategiile urbane anterioare.

În contextul administrării activelor publice, cum ar fi vegetația, și implicit spațiile urbane pe care le creează, acestea rămân în mare parte ascunse sau ignorate. Având în vedere viitoarele transformări urbane ale zonei, propunerea a dorit să deschidă perspective și dezbateri noi cu privire la utilizarea resurselor și angajamentul de a le folosi în mod eficient. Pe de altă parte, aceasta a fost și o scuză pentru a interacționa cu diverse comunități și instituții, precum și cu vizitatorii în general.

Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara, Piața Victoriei, Timișoara, 2023. Credit imagini: Laurian Ghinițoiu.

Care este semnificația titlului? Cum ați ales titlul proiectului Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara?

O pepinieră este un loc temporar. Plantele cresc pentru o anumită perioadă, iar apoi sunt relocate și își găsesc o locație finală. Pentru noi era important să adăugăm această dimensiune proiectului și să repartizăm vegetația în diferite părți sau comunități ale orașului, ștergând astfel centralitatea propunerii și distribuind proiectul părților periferice ale Timișoarei. Decizia privind selecția finală a locurilor deschide o negociere interesantă și o dezbatere despre oraș în ansamblu. De asemenea, referirea la un număr specific de plante este mai captivantă și strâns legată de ideea de a oferi îngrijire fiecăruia dintre cei 1306 de oaspeți vegetali.

Ați adus o nouă percepție asupra Piața Victoriei, văzută mai mult ca o zonă de tranzit, și ați redefinit modul în care oamenii se conectează cu orașul. Cum a apărut ideea proiectului Pepiniera? Care a fost inspirația din spatele construcției modulare verticale cu cinci etaje?

Pe lângă definirea unui loc de ședere, eram conștienți și că instalația trebuia să ofere o perspectivă nouă și revigorantă asupra orașului. Verticalitatea ajută în mod normal în acest sens, în special atunci când transformăm un program, care este înțeles în mod normal orizontal, într-unul vertical.
Structura schelei trebuia să fie reutilizată și urmează abordarea rațională a cazurilor originale Wardian sau abordarea repetată, serializată și constructivă a lui Paxton pentru proiectarea serelor sale.

Cu ce provocări v-ați confruntat în timpul conceperii proiectului Pepiniera și cum le-ați depășit?

Când se întrepătrund idei, uneori mesajul risca să rămână ascuns în spatele imaginii unei nebunii, pe care noi conștient nu o subliniam deloc. Este nevoie de timp și efort pentru a explica și pentru a face publicul să se implice în dezbaterile urbane complexe din spatele unei instalații temporare.

Ați dezvoltat proiecte în diferite colțuri ale lumii. Cum ați defini specificul locului/spațiului care a găzduit instalația urbană Pepiniera.1306 plante pentru Timișoara?

Procesul și agenții implicați au fost foarte deschiși. Avem sentimentul că a existat o deschidere pentru a face lucruri, care nu este atât de ușor de găsit în altă parte.

A fost probabil cel mai vizibil proiect al programului cultural “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, dar și cel mai controversat, dacă putem spune așa, în sensul că opinia publică a avut reacții diferite față de apariția instalației în Piața Victoriei. Cu toate acestea, proiectul a fost conceput pentru a crea un dialog și o conexiune între comunitate, mediu și spațiul public. Cum explicați această atitudine față de proiect și ce efect a avut asupra comunității și a orașului?

Este întotdeauna dificil să evaluezi succesul unui proiect. Sute de mii de vizitatori l-au apreciat, iar multe evenimente și grupuri au participat sau au fost implicate în proiect. Sperăm ca o parte din reflecția și dezbaterea privind modul în care gestionăm și construim mediile urbane – și modul în care cetățenii interacționează cu ele – să rămână deschise, în special acum când va fi construită o nouă piață.

La ce proiecte viitoare lucrați și ce putem aștepta de la MAIO în anii următori?

Sperăm că viitorul ne va aduce mai multe proiecte distractive și interesante precum acesta. Asta este tot ce sperăm.

Traducere îngrijită de Andreea Racoviceanu.

Acest material jurnalistic a fost realizat printr-o finanțare Energie! Burse de creație, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul componentei Power Station a Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023″. Materialul nu reprezintă în mod necesar poziția Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, iar acesta nu este responsabil de conținutul său sau de modul în care poate fi folosit.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei