Expoziției KINEMA IKON: Marea Evadare / kimæra și alte creaturi, curatoriată de Călin Man, poate fi vizitată la Muzeul Național Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida.
Compus din 9 lucrări realizate de 12 artiști pe parcursul a doi ani, kimæra este un corp hibrid, o meta-instalație digitală interactivă, în care fiecare lucrare/modul este funcțional ca parte și ca întreg. Instalația combină mediile tradiționale cu mediile digitale (“new media”), spațiul public al orașului cu loT (internet of things), realitatea augmentată, imprimarea 3D, sunet și imagine generate de Al, aplicații mobile, NFT etc., coordonate de un computer central, fiecare dintre cele 9 module având o intrare (input) și o ieșire (output) care permite lucrărilor să interacționeze între ele.
kimæra – cum funcționează:
fiecare modul are o intrare și o ieșire; atunci când ieșirea nu este conectată la unitatea centrală, modulul este controlat prin interacțiunea fizică a persoanelor (persoanei) cu modulul; atunci când modulele sunt conectate la unitatea centrală, prin intermediul acesteia, ele vor interacționa atât între ele, cât și cu utilizatorii, după cum urmează:
• pe lângă efectul intrinsec produs de prezența fizică a observatorului, ieșirile [fotografii (jpeg, png, .., fișiere audio, ASCII)] – sunt convertite într-un token, rezultat al (inter)acțiunilor cu utilizatorii.
• token-ul, transferat/trimis la unitatea centrală/cloud, este decriptat și trimis la modulul selectat de utilizator, influențând modulul (modulele) respectiv(e).
• acțiunea de asociere a intrărilor și ieșirilor poate fi aleatorie în cazul în care nu se interacționează cu sistemul (nici fizic, nici prin intermediul unității centrale).
Module realizate de: Alex Halka / gH / reVoltaire / Bogdanator / Floriama Cândea / Marina Oprea / loana Marșic / Thea Lazăr / Adrian Ganea / Flaviu Rogojan / Suzana Dan / Dragos Dogioiu / modules and main computer programming: Mihai Sava / AR App: DARV, software development: Florian Weinrich / green screen application: lie Ciotir /
www.kimaera.ro
Alături de kimæra vor fi prezente și alte trei creaturi kinema ikon, curatoriate de reVoltaire / gH / Bogdanator.
Un eveniment organizat de SATELIT- proiect al Asociației MATKA, realizat în parteneriat cu Muzeul Național Tehnic “Dimitrie Leonida” din București, care susține inițiativele tinere, emergente și multidisciplinare de pe scena de artă contemporană din România, coordonat de Mihaela Cîrjan, Lea Rasovszky și Georgia Țidorescu.