Group Show “ECOLOGIILE GRIJII ȘI ÎNGRIJIRII” la STRATA GALLERY

Expoziția “Ecologiile grijii și îngrijirii”, inițiată de Gabriela Mateescu, alătură arta contemporană unor proiecte de arhitectură și de cercetare a naturii botanice, o construcție curatoriată colectiv care ghidează o incursiune vizuală, poetică și totodată practică în complexitatea relațiilor omului cu flora planetară.

Pornind de la rolul hrănitor, vindecator, atributele magice, mitice, imaginația simbolică sau uzul în diferite aspecte ale vieții, de la îmbrăcăminte, arhitectură sau produse farmaceutice, expoziția este împărțită în patru secțiuni, inspirate de cultura pop, populară, respectiv înțelegerea comună astfel: plante utile, otrăvitoare, afrodisiace și ritualice. Taxonomiile botanice actuale se regăsesc amestecate în această micro antropologie vizuală a florei contemporane.

Expoziția devine un spațiu de reflecție, învățare și dezvățare a relațiilor omului cu natura vegetală. Ce este natura? Cum ne gândim la natura botanică? Ce loc au plantele în viața noastră? Ce rol avem noi în viața lor? “Ecologiile grijii și îngrijirii” pornește de la o serie de întrebări care vizează relația omului cu natura botanică, decelate din omonimia cuvântului grijă.

🌱

Secțiunea dedicată plantelor utilitare în complexitatea relațiilor omului cu natura vegetală revelează mecanisme prin care natura, aflată în serviciul umanității, este imaginată, folosită, consumată, distrusă. Plantele asigură respirația ecosistemului din care facem parte. Acest înveliș viu al scoarței terestre a fost transformat în resursă aparent nelimitată, exploatată pentru supraviețuirea umanului. Utilitatea plantelor se referă la toate aspectele vieții umane, de la hrană, îmbrăcăminte, locuire, sănătate fizică și mentală. Plantele care ne acoperă și ne hrănesc, respiră împreună cu noi sau ne încânta privirea sunt o materie primă care ne asigură baza existenței. Conviețuirea cu natura botanică este indispensabilă vieții, în timp ce obiceiurile de consum uman pun în pericol ciclurile vieții plantelor.

🌿

Proiectul propune o abordare formatoare, educațională, fiind un context de colaborare amplă între artiști, arhitecți și masteranzi din domeniile horticulturii și peisagisticii, în urma căreia vor fi organizate 3 expoziții în galeriile bucureștene în luna septembrie 2023: Strata, Mobius, Leilei, și 2 intervenții în Grădina Botanică din București, alături de conferințe, ateliere și plimbări curatoriate colaborativ de Gabriela Mateescu, împreună cu cercetătoarele Valentina Iancu (arte vizuale), Eliza Yokina (arhitectură), Prof. univ. dr. Mihaela Ioana Georgescu (botanică). (fragmente din textul de prezentare al expoziției)

🌲

Artiști/e: Horia Bernea, Nicolae Comănescu, Hortensia Mi Kafchin, Andreea Medar și Mălina Ionescu, Gabriela Mateescu, Diana Miron, Liliana Mercioiu, Ana Maria Micu, Roman Tolici, Iulia Toma, Miki Velciov, cu propuneri arhitecturale de Beros Abdul Architects, Stardust architects*, Nicolas Triboi, Eliza Yokina. Cercetare botanică de Adrian Mureș – student masterand în cadrul Facultății de Horticultură din București, Programul de master Managementul Conservării biodiversității .

Curatorial input: Gabriela Mateescu
Cercetare & curatorial output: Valentina Iancu (arte vizuale), Eliza Yokina (arhitectură), Prof. Dr. Mihaela Georgescu (botanică), Șef lucrări Dr. Vasilica Luchian (consultanță și curator ierbar)

Expoziția poate fi vizitată la galeria STRATA (Strada Parângului 76, București) până pe 20 septembrie 2023.
Se vor organiza tururi ghidate săptămânal sau pe baza de programare printr-un mesaj pe pagina de Facebook a evenimentului.

Parteneri media: Spotmedia, IQ ADS, SMARK, Revista Zeppelin, Revista Arta, Radio Romania Cultural, Modernism.ro, Zile și Nopți, Daily Magazine, Ziarul Metropolis, Feeder, DigitizArte, Revista Atelierul, Munteanu, Igloo, Empower Artists Magazine, HAPP, Propargarta, Radio România Internațional, Agenția de carte, The Woman, curatorial.ro, Răsfoiala, Ediția de dimineață.

„Ecologiile grijii și îngrijirii” este un proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Cover photo credit: Ciprian Măceșanu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei