Expoziție aniversară | 100 de ani de 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐮𝐬 𝐔𝐏𝐓 (unu unu zero zero unu zero zero)

100 de ani de 𝐂𝐚𝐦𝐩𝐮𝐬 𝐔𝐏𝐓 (unu unu zero zero unu zero zero – în cod binar) reprezintă nu doar un secol de excelență academică, ci și un moment al schimbării de paradigmă, de transformare și adaptare la era digitală. Suntem martorii evoluției unei instituții care a țesut, în mod complex, principiile de “spațiu” și “loc”, ziduri și oameni, educație și comunitate.

Expoziția și-a propus să sondeze relația simbiotică dintre oameni și mediul universitar, dintre diversele structuri rizomiale care dau particularitate campusului și să exploreze posibilitatea unor zone de intersecție, a negocierii unor structuri spațio-temporale, ce se sustrag unei interpetări uniperspectivale.

unu unu zero zero unu zero zero reflectă la istoria campusului 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐏𝐨𝐥𝐢𝐭𝐞𝐡𝐧𝐢𝐜𝐚 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚, punând în lumină diverse momente, la modul în care patrimoniul construit influențează natura comunității și culturii sale. Artiștii participanți – unii dintre ei, foști absolvenți ai UPT – oferă, prin intermediul lucrărilor realizate pentru expoziție, noi moduri de percepție a spațiilor, de interacțiune cu acestea și de transformare a lor în “locuri” cu sens, încărcate cu valori simbolice și cu rezonanță culturală.

Expoziția, curatoriată de Mirela Stoeac-Vlăduți, se împarte în trei spații: holul principal al Facultății de Mecanică (prima clădire din ansamblul proiectat de arh. Duilui Marcu, în 1923), căminul 1 MV și cantina. Dincolo de aspectul tehnocratic al mediului construit, pe care ne focusăm, deseori, atunci când ne gândim la universitate, se desfășoară un areal eterogen de microexistențe, de fire aproape invizibile, efemere, un ecosistem intelectual complex – capitalul uman.

Vernisajul expoziției are loc pe 10 noiembrie, de la ora 19:00, în holul Facultății de Mecanică, iar expoziția va putea fi explorată până pe 10 februarie 2024.

Artiști: 𝐃𝐨𝐧𝐚 𝐀𝐫𝐧𝐚𝐤𝐢𝐬, 𝐂𝐥𝐚𝐮𝐝𝐢𝐮 𝐂𝐨𝐛𝐢𝐥𝐚𝐧𝐬𝐜𝐡𝐢, 𝐂𝐨𝐬𝐦𝐢𝐧 𝐇𝐚𝐢𝐚𝐬̦, 𝐀𝐧𝐚 𝐊𝐮𝐧 & 𝐍𝐨𝐞𝐦𝐢 𝐇𝐮𝐠𝐞𝐥, 𝐌𝐚𝐫𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐧𝐝𝐞𝐚, 𝐆𝐞𝐨𝐫𝐠𝐞 𝐑𝐨𝐬̦𝐮, 𝐌𝐢𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐨𝐭𝐡
Contribuții importante: 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐑𝐚𝐝𝐨𝐬𝐥𝐚𝐯, 𝐏𝐞𝐭𝐞𝐫 𝐉𝐞𝐜𝐳𝐚, 𝐌𝐢𝐦𝐨 𝐎𝐛𝐫𝐚𝐝𝐨𝐯, 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐌𝐚𝐫𝐬̦𝐚𝐯𝐢𝐧𝐚, 𝐑𝐨𝐛𝐞𝐫𝐭 𝐒̦𝐞𝐫𝐛𝐚𝐧, 𝐆𝐫𝐚𝐭̦𝐢𝐚𝐧 𝐆𝐚̆𝐥𝐝𝐚̆𝐮

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei