MATCA artspace a anunțat a doua ediție a expoziției Twisted Lullabies. Vernisajul va avea loc vineri, 10 Noiembrie, începând cu ora 19:00 ( Calea Turzii 21, Cluj-Napoca).
Expoziția este rezultatul unei platforme care a fost lansată în luna august a acestui an și care își propune să fie continuată pe parcursul anului viitor – venind să susțină proiecte care vorbesc despre cultura est-europeană și să încurajeze practici de cercetare care necesită explorare in-situ. Această primă versiune a proiectului a inclus o scurtă mobilitate în care 5 artiști – Alexandru Mihai Budeș / Jasmina Al-Qaisi / Alexandru Muraru / Cezar Cîmpeanu / Alexandra Mocan – au parcurs un itinerar configurat pentru a investiga starea actuală a unor zone din România și Rep. Moldova. Alte 10 contribuții au fost incluse în expoziție – Eluned Zoe Aiano & Alesandra Tatić / Marko Stojanović / Kolxoz / Ramin Mazur / Carolina Dutca & Valentin Sidorenko / Nadja Kracunovic / Camilia Filiipov /Future Nostalgia FM / Tatiana Fiodorova-Lefter / Jelena Radenović – rezultat al unui apel deschis care a invitat artiste și artiști din Serbia și Moldova să propună lucrări care să reflecte cadrul conceptual al proiectului.
Această expoziție investighează tradiții, credințe, obiceiuri, emoții, comunități, locuri și politici ale culturii est-europene sub un concept specific numit Twisted Lullabies. Lullaby (etimologie – lull + bye-bye) este o metaforă pentru atmosfera comună pe care o au în comun țările de origine ale artiștilor prezentați, imaginată ca o coloană sonoră fantomatică interpretată pentru lucrurile de la care ne pregătim să ne luăm la revedere. Fiecare dintre cele trei țări (RO, SRB, MD) are în comun un istoric comunist și păstrează reminiscențe ale acestui regim într-un fel sau altul – sau sunt marcate în mod similar de schimbările care au avut loc odată ce capitalismul a început să se instaleze.
Una dintre mizele întregului proiect a fost investigarea locurilor (spații rurale și urbane), a patrimoniului imaterial (legende locale, istorie), a relicvelor – care, în viziunea conceptuală a proiectului, sunt materializări prezente ale trecutului. Odată ce ne luăm la revedere de la ceva, nu înseamnă că acel lucru nu mai există. Obiectivul curatorial al proiectului este de a explora nostalgia inconsistenței, irelevanței și absurdității prezentului în continuă schimbare în cele trei țări care fac parte din acest proiect. Asemenea unui cântec maladiv (twisted) auzit din depărtare, expoziția de față pătrunde în peisajul degradant al amintirilor/istoriei comune și al asemănărilor pe care le avem în comun din acest punct de plecare.
Contribuțiile prezentate în această expoziție acoperă subiecte diverse și perioade istorice diferite. Fie că își au rădăcinile în ficțiune sau în realitate, un scepticism comun caracterizează lucrările care au răspuns la apelul lansat în cadrul proiectului. Un set de lucrări expuse se orientează spre speculații, mai degrabă decât să se bazeze pe evenimente istorice specifice, jucând un rol esențial în ilustrarea unei stări de cumpănă între starea de veghe și visare – un tărâm intermediar modelat de limitările noastre de a transforma realitatea așa cum ne dorim. Improvizația servește drept instrument pentru a amplifica visele (noastre) comune, iar unele lucrări din această categorie performează în mod inevitabil prin ironie, uitare, îmbunătățire sau convingere, în timp ce abordează deghizări menite să facă provocările vieții mai ușor de gestionat.
Pe de altă parte, în cadrul expoziției se găsesc abordări documentare care analizează mai îndeaproape evenimentele recente și efectele pe care acestea le-au produs. Explorarea repercusiunilor schimbărilor de mentalitate și a golului lăsat atunci când capacitatea de a imagina este diminuată sunt teme centrale în cadrul acestor lucrări. Pe fondul dezbaterii continue din jurul interacțiunii dintre putere și viață, anumite piese analizează codependența, subliniind unele relații necesare sau constrângeri impuse pentru a supraviețui. Miza constă în a surprinde esența prezentului atunci când puterea se prezintă mereu drept un produs îmbunătățit, cu o etichetă abilă în atragerea participării la narațiunile sale fictive. Cum se poate naviga în acest peisaj al puterii deghizate pentru a reflecta în mod autentic nuanțele realității actuale? Traversarea mutațiilor recente care îmbină trecutul în prezent și prezentul în viitor și contemplarea modului în care ne speculăm realitatea sunt temele centrale explorate în cadrul lucrărilor prezentate aici.
Contextul în care este inițiat acest proiect este Academia de Management Cultural București și Belgrad- 2021-2022, în baza unui microgrant oferit de Institutul Goethe prin sprijinul EUNIC.
Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.
Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului și nici pentru modul în care pot fi utilizate rezultatele acestuia. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Twisted Lullabies este un proiect inițiat și curatoriat de Alexandra Mocan în parteneriat cu Gordana Vukov și Constanța Dohotaru
Parteneri: Asociația Maatka Phi, ASUAD Cluj, Artcrawl Cluj, Empower Artists, Klara i Rosa, Asociația Laolaltă, Asociația La Pătrat.
Proiect susținut de MATCA artspace.