Doi joi

Doi Joi atrage un public tot mai numeros cu fiecare ediție

Doi Joi, ajuns la a cincea ediție, propune astăzi, 9 iunie, un nou circuit cultural care include 11 spații de artă contemporană: Sandwich Offspace, Mobius Gallery, VAGon, Spațiul The Institute, IOMO Gallery, Galeria Rotenberg-Uzunov, /SAC @ Malmaison, Cabinet 44, Galeria Posibilă, Cazul 101, Anca Poterașu Gallery.

Proiectul Doi Joi, lansat în luna februarie a acestui an, se desfășoară în a doua zi de joi a fiecărei luni. Publicul consumator de artă se poate bucura într-o singură seară de un program extins de vizitare (18.00-22.00) a mai multor spații expoziționale din București care, cu ocazia acestui demers, pregătesc o serie de evenimente speciale: vernisaje, finisaje, proiecții, artist talk-uri, tururi ghidate sau happening-uri.

Catinca Tăbăcaru, inițiatoarea proiectului, ne-a răspuns la câteva întrebări referitoare la apariția și impactul proiectului cultural Doi Joi.

Cum a apărut proiectul Doi Joi?

Doi Joi a aparut din dorința de colaborare, de a face din scena de artă din București o comunitate activă, mai vizibilă și atractivă atât la nivel local, cât și la nivel internațional.
Când am mutat sediul Galeriei Catinca Tabacaru de la New York la București, în 2020, mi-am dat seama de diferențele substanțiale dintre publicul de artă contemporană american și cel de aici. În timp ce la New York, în fiecare zi îți intră în galerie zeci de oameni, inclusiv colecționari și curatori, la București pare că totul e mai degrabă pe principiul fiecare pentru el.

Mi-am dat seama că nimeni nu va veni în București pentru o singură galerie sau pentru cele câteva spații expoziționale românești care participă la târguri și expoziții internaționale. În plus, publicul bucureștean are nevoie să fie atras cu ceva mai mult efort, iar ideea de a crea o comunitate este ceea ce poate să aducă mai mulți vizitatori, initiative noi, un alt suflu orașului și să creeze sentimentul că faci parte din ceva. Așa a apărut ideea. Apoi, împreună cu Daniela Pălimariu de la Sandwich, am inițiat propunerea mai multor spații din București.
Ne-am gândit ca a doua zi de joi din fiecare lună să ofere ceva de văzut publicului interesat de artă: un program extins de vizitare (18-22.00), vernisaje, finisaje, evenimente speciale, happening-uri, toate în aceeași seară, promovate și communicate la unison.

Care sunt criteriile de participare?

Doi Joi e și un demers incluziv și liber. Orice spațiu expozițional care dorește să participe, se poate alătura fără restricții legate de natura spațiului, program, portofoliu sau vechimea activității. E vorba despre locurile care creează energia pozitivă și specifică din București. În plus, spațiile incluse nu sunt obligate să participle la fiecare ediție, ci libere să propună evenimente cu fiecare ocazie a Doi Joi.

Cum a fost primit proiectul Doi Joi de mediul artistic românesc?

Până acum ne-am bucurat că proiectul a fost întâmpinat cu deschidere față de majoritatea actorilor de pe scena culturală locală. De la galerii de artă contemporană precum Nicodim, Suprainfinit la spații artist-run precum Cazul 101 sau instituții precum Goethe Institut și spații alternative ca Rezidența BRD Scena9, cu toții au simțit să se alăture într-un demers comun care să ducă la o creștere a scenei artistice locale ca un tot, dând de-o parte spiritul competitiv și individualismul.

Dar de publicul bucureștean?

Doi Joi a început în luna februarie 2022 și astăzi suntem deja la a cincea ediție. Publicul a fost prezent de fiecare dată în număr mare, iar majoritatea vizitatorilor ne povestesc cum își fac un itinerariu pentru a viziona cât mai multe spații în aceeași seară. Este plăcut să afli că aduci energie proaspătă scenei de artă din București și că oamenii iau parte la o dinamică nouă.

Care sunt perspectivele pentru viitor?

Sperăm ca proiectul să devină parte din conștiința colectivă a bucureștenilor, ceva ce îți treci în calendar în fiecare lună cu certitudinea că vei avea ce vedea. Cu fiecare ediție să crească, să capete avânt și odată cu el și scena de artă din România.

Intrarea este liberă.

PROGRAMUL EDIȚIEI DIN 9 IUNIE:

Vernisaje:
Sandwich Offspace: Vernisaj State of Emergence. FOG, expoziție de grup: Dasha Chekushkova, Diana Khailova, Borys Kashapov, Olena Pronkina, Uliana Shchabel. Curatoare: Lesia Kulchinska
Locație: Atelierele Malmaison (Calea Plevnei 137c, corp B), etaj 2
Mobius: Vernisaj Washing the guilt away, solo show Cătălin Bădărău
Locație: str. Dumbrava Roșie, nr. 18
VAGon: The Somatist, the Entropist & the Skeptic: lansare Art Clinical Tests
Locație: Atelierele Malmaison (Calea Plevnei 137c, corp B)
Spațiul The Institute: Vernisaj Art In Progress – Velcro Adorable, expoziție de grup
Locație: Combinatul Fondului Plastic
IOMO Gallery: Vernisaj All day I dream, solo show Julia Haumont
Locație: Combinatul Fondului Plastic
Rotenberg-Uzunov: Vernisaj Artmonkey
Locație: str. Constantin Esarcu, nr. 1

Evenimente speciale:
• /SAC @ Malmaison: Instalație VR
Locație: Atelierele Malmaison (Calea Plevnei 137c, corp B)
Cabinet 44: Finisaj expoziție “Cabinet Case #2 – Virginia Toma: Pasaje-adevăr”
Locație: Atelierele Malmaison (Calea Plevnei 137c, corp B)
Galeria Posibilă: Proiecție de film- Dracula (1931), prima ecranizare a romanului lui Bram Stoker.
Locație: str. Popa Petre, nr. 6

Program extins:
Cazul 101: Show me a better way, solo show Joachim Perez
Locație: Atelierele Malmaison (Calea Plevnei 137c, corp B)
Anca Poterașu Gallery: Zoom In, Zoom Out, solo show: Iulian Bisericaru
Locație: str. Popa Soare, nr. 6

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei