CRONICILE VIITORILOR SUPEREROI. EDIȚIA A DOUA

La MNAC poate fi vizitată cea de-a doua ediție a proiectului expozițional Cronicile viitorilor supereroi, curatoriat de Anca Mihuleț.

Artiști expozanți: Hyunjin Bek, Adriana Chiruta, Baptiste Debombourg, Oana Hodade, Alexandra Pâzgu, Heecheon Kim, Fabio Lattanzi Antinori, Saem Lee, Lawrence Lek, Dalibor Martinis, Adina Mocanu, Maria Pop Timaru, Larisa Sitar, Dimitar Solakov, Stardust Architects

Cronicile viitorilor supereroi, un proiect inițiat sub forma unei cercetări curatoriale în 2018, funcționează ca un aparat care își propune să analizeze funcția artei în relație cu o audiență tânără în căutarea răspunsurilor la întrebări legate de trecerea timpului și îmbătrânire, viitorul planetei, relația cu supranaturalul sau balansul dintre local și global, aducând în dialog doi tropi geografici și culturali distincți – sud-estul Europei și sud-estul Asiei. Prima ediție a proiectului a fost prezentată în 2021 la Kunsthalle Bega în Timișoara, ca urmare a acordării Bega Art Prize 2019 curatoarei Anca Mihuleț.

Expoziția a avut ca punct de plecare cartea inventatorului american Ray Kurzweil, Danielle: Chronicles of a Superheroine [Danielle: Cronicile unei supereroine], care urmărește eforturile unei tinere de a rezolva marile probleme globale cu ajutorul cunoașterii și tehnologiei. Scrisă dintr-o perspectivă duală – cea a unui gânditor futurist și cea a unei femei în devenire, Danielle: Chronicles of a Superheroine este un manual care ne ajută să ne poziționăm în fața lucrurilor care vor veni și pentru care trebuie să fim pregătiți, de la migrație la încălzirea globală, de la diverse forme de competitivitate economică la transformarea emoțională și capacitatea de a împărți. Proiectul Cronicile viitorilor supereroi încearcă să ofere explicații, dar și să complice percepția noastră asupra viitorului, oferind două modalități de citire – una dinspre trecut înspre viitor și una puternic ancorată într-un prezent al speranțelor și al incertitudinilor.

Cei paisprezece artiști selectați pentru a intra în conversație cu Danielle pornesc de la interesul față de explorarea necunoscutului sau de la ideea de joc, propunând extrapolarea unor experiențe personale în relație cu viitorul și conturarea unei meta-colectivități poziționate în afara distopiei globale. Discursurile care construiesc expoziția sunt rezultatul unor practici hibride aflate la granița dintre vizualitate, arhitectură, coregrafie, inginerie, performance și scris. Marea parte a lucrărilor a fost produsă special pentru expoziție și gravitează în jurul câtorva linii conceptuale clare – relația cu amintirile din copilărie, disoluția trecutului în fața unui viitor fragmentat sau examinarea unor noi forme de existență atât la nivel material, cât și la nivel digital.”

Expoziția poate fi vizitată la etajul 3 al muzeului până pe 31 martie 2024.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei