Ansamblul arhitectural “Ivan Patzaichin” construit prin efortul colaborativ a cinci artiști: Virgil Scripcariu, Mircea Cantor, Teodor Graur, Dan Vezentan și Gyárfás Oláh

Festivalul Ivan Patzaichin (8 – 12 septembrie) de la Tulcea s-a deschis vineri, 8 septembrie, cu inaugurarea memorialului dedicat marelui campion și cu lansarea traseului „Delta lui Ivan”, parcurs de caravana „Apele Unite ale României” între Tulcea și Mila 23, în perioada 10 – 12 septembrie.

Ansamblul arhitectural “Ivan Patzaichin”, realizat de Consiliul Județean Tulcea și Primăria Municipiului Tulcea pe o idee propusă de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, este amplasat pe Faleza Ivan Patzaichin, în capătul spre Sulina. Construit prin efortul colaborativ a cinci artiști – Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh – în conformitate cu viziunea curatorială a lui Teodor Frolu (partenerul lui Ivan Patzaichin în proiectele derulate de acesta în ultima decadă a vieții), memorialul va deveni un important reper arhitectural și artistic al orașului, oferind șansa unui interesant dialog urbanistic cu monumentul Eroilor din Războiul pentru Independență.

Memorialul reprezintă nu doar un omagiu adus marelui dispărut, ci marchează și locul de plecare către Deltă a ambarcațiunilor cu vâsle, o propunere alternativă de turism responsabil. Un astfel de traseu, ce poate fi parcurs de orice turist pasionat de activități în natură vâslind 3 zile este cel între Tulcea și Mila 23, traseul „Delta lui Ivan”, în lungime de cca 54 km pe apă (29 de mile marine). Pentru inaugurare, o caravană de peste 30 de caiace, canotci și alte bărci cu vâsle, cu cca 100 de persoane, va pleca în dimineața zilei de 10 septembrie, de la pontonul din fața Ansamblului Memorial, urmând să acosteze pe 12 septembrie la Mila 23, la Muzeului Ivan Patzaichin – centru de inovare comunitară aflat în construcție.


La fel ca în ultimii 12 ani, Festivalul va aduce în Tulcea concerte rock’n’row pe Faleza orașului, redeschisă de curând după o reabilitare de amploare, competiții și plimbări pe apă la Lacul Ciuperca, ateliere de educație alternativă pentru copii, dezbateri despre dezvoltarea durabilă a Deltei și rolul pe care și-l pot asuma comunitățile în stabilirea direcțiilor de dezvoltare favorabile, proiecții de filme în aer liber și expoziții de artă.

Lineupul Festivalului va include nume sonore, de la Vama, Omul cu Șobolani (OCS), Antract, The Schnitzels și VH2, la Farfarello & Orchestra Baladele Deltei, OIEE (Ungaria) și Zagăn.

Ceremonia de inaugurare a Ansamblului Memorial va fi însoțită de un spectacol de video mapping – în premieră în Tulcea – pe clădiri ce mărginesc Faleza, prezentând imagini cu semnificație pentru oraș și zestrea sa culturală.

Programul festivalului poate fi consultat aici : https://rowmania.ro/ivan-patzaichin-fest-2023

Festivalul Ivan Patzaichin – Rowmania este un festival anual, la Tulcea, care onorează memoria marelui Ivan Patzaichin și care activează pentru protejarea naturii, a patrimoniului hidrografic și a biodiversității, pentru educarea copiilor și adulților cu privire la valoarea capitalului natural și cultural, pentru promovarea principiilor sustenabilității și a turismului responsabil, pentru demonstrarea beneficiilor mișcării în aer liber și a sporturilor pe apă, și pentru încurajarea comunităților să își valorifice atuurile și multiculturalitatea.

Festivalul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Primaria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea.
Sponsor oficial: BCR
Cu sprijinul: Fundația Bosch, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești
Festivalul beneficiază și de sprijinul partenerilor Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Romanian American Foundation, ARBDD – Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea (ICEM), Cercetaşii României – Centrul Local LOTUS Tulcea, Deltaica, Ivan Pescar, Apele Române.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei