Interviu cu Dragoș Dogioiu: “Modul de transmitere al mesajului este o zona în care experimentez în mod constant”

Dogioiu Dragoș-Ion este un artist New-Media interesat de mediul XR și animație. Membru al grupului Kinema Ikon, a colaborat cu aceștia la un număr important de expoziții și workshop-uri. A lucrat, de asemenea, cu muzee, galerii private și instituții de cultură printre care Centrul Ars Electronica Linz, unde a participat la o expozitie de grup în 2022.

In 2023 a participat la festivalul Boulevart Dubai ca reprezentant al Galeriei Anca Poterasu. În prezent este cadru didactic al Centrului CINETIc București, unde preda materii legate de VR, AR și world-building. Trăiește și lucrează în București.

De ce artă digitală? Cum a apărut preocuparea pentru artă digitală?

Am avut un interes pentru jocurile video încă de la o vârstă foarte fragedă, iar, mai târziu, am început să fiu pasionat de artă contemporană. Lucrările mele adesea îmbina aceste două aspecte.

Cum ai descrie artă ta și cât de important este pentru ține să transmiți un mesaj?

Modul de transmitere al mesajului este o zona în care experimentez în mod constant. Prefer să evit folosirea unor structuri narative tradiționale, ceea ce poate face înțelegerea lucrării mai dificilă. Cred că mediul realității virtuale, pe care îl folosesc în mod constant, este mai potrivit unei asemenea abordări.

Care sunt etapele procesului creativ, de la idee sau sursă de inspirație până la lucrarea finală?

Sursele de inspirație pot fi variate, de la experiențe personale până la alte lucrări de artă, fie ele digitale sau în spațiul fizic. Lucrările personale trec printr-un proces continuu de transformare al aspectelor vizuale cât și al modului de interacțiune, de la stadiile incipiente până la produsul final.
Bineînțeles, în momentul în care lucrez cu o echipa de artișți, este foarte important să existe un plan bine stabilit și o comunicare eficientă între membrii.

Care sunt cele mai fascinante și mai provocatoare aspecte ale activității tale de zi cu zi că artist digital?

Atât din perspectiva de artist digital cât și de cadru didactic al masteratului ITPMA, pot spune că integrarea noilor tehnologii în practică artistică poate fi dificilă. Dupe ce am schițat idea unui proiect, îmi pun întrebarea ce abordare ar fi mai potrivită. Posibilitățile sunt diverse și includ AR, VR, aplicație PC sau Android, film de animație, instalație interactivă, sculptură 3D, iar lista poate continua. Fiecare mediu aduce propriul său set de provocări.

Există ceva ce ți-ar plăcea să experimentezi, dar nu ai făcut-o pentru că nu a apărut contextul potrivit?

Mi-ar plăcea foarte mult să pot produce prototipuri de jocuri folosind IA. Adesea petrec un timp îndelungat în scrierea de cod și proiectarea de modele 3D pentru diverse teste de interacțiune, iar multe din ele ajung nefolosite. În ciuda faptului că există implementări ale acestui concept de prototipare, ele nu sunt încă la un nivel suficient de avansat.

Interviul face parte din proiectul cultural “Going Digital -Embracing New Visions and Perceptions of Art,” inițiat de Asociația Empower Art & Artists și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei