13m10j (Marius Jurca) este un artist multidisciplinar preocupat de interconexiunile dintre artă, știință și noile tehnologii. Folosește algoritmi, numere și sunete pentru a vizualiza procese psihice sau concepte științifice invizibile pentru ochiul uman. Proiectele sale oferă publicului experiențe audio-vizuale captivante care evidențiază dinamica dintre om și tehnologie în societatea contemporană.
În decursul activității sale artistice, a obținut o serie de premii și burse și a participat în numeroase rezidențe artistice, expoziții de grup, festivaluri și bienale de artă la nivel național și internațional. În anul 2014 a obținut doctoratul în Arte Vizuale la Facultatea de Arte și Design din Timișoara.
Te naști sau devii artist? Tu când ai simțit că menirea ta este să fii artist?
Aș îndrăzni să spun că puțin din amândouă. E important să existe un talent nativ, dar este nevoie și de multă muncă și pasiune pentru a reuși în această direcție. Mie de mic copil mi-a plăcut să reproduc prin desen ceea ce vedeam interesant în jurul meu, iar cu timpul se pare că această pasiune s-a transformat într-un mod de viață și, totodată, un full time job.
De ce artă digitală? Cum a apărut dragostea/interesul/preocuparea pentru arta digitală?
Motivul principal a fost dezvoltarea noilor tehnologii și implicit a programelor de creație digitală, precum și spectaculozitatea rezultatelor care puteau fi obținute cu ajutorul acestora comparativ cu materiale sau tehnicile clasice de creație.
Un alt motiv a fost legat de limitele fizice ale suprafeței de creație, dar și lipsa spațiului de depozitare a lucrărilor fizice.
Cum ai descrie arta ta și cât de important este pentru tine să transmiți un mesaj?
Procesul meu artistic este unul de tip introspectiv, prin care încerc să investighez anumite fenomene psihice sau fizice, dar și să explorez anumite concepte științifice mai greu accesibile publicului larg. Arta, știința și tehnologia se întrepătrund în mod constant în acest proces creativ cu scopul de a transmite publicului informații noi despre felul lor de-a fi, de a gândi sau de a acționa, dar și cu scopul de a crea experiențe audiovizuale interactive cât mai captivante pentru aceștia.
Care sunt etapele procesului creativ, de la idee sau sursa de inspirație până la lucrarea finală?
Etapele variază în funcție de tema pe care doresc să o abordez. De cele mai multe ori însă, procesul este unul sistematic de cercetare, generare, analiză și reflexie.
Care sunt cele mai fascinante și mai provocatoare aspecte ale activității tale de zi cu zi ca artist digital?
Faptul că descopăr, în mod constant idei și tehnologii noi, pe care încerc să le transform în proiecte artistice semnificative, constituie partea fascinantă a activității mele cotidiene. Provocarea, în schimb, este de a mă adapta la ritmul de evoluție al tehnologiei și de a găsi noi moduri de a folosi noile “tool-uri” digitale într-un mod creativ.
Există ceva ce ți-ar plăcea să experimentezi, dar nu ai făcut-o pentru că nu a apărut contextul potrivit?
De-a lungul timpului am luat parte la multiple colaborări cu oameni interesanți din diferite domenii de activitate și cred că cele mai fascinante rezultate au apărut în urma colaborărilor cu cercetători științifici din diverse institute de cercetare din țară și străinătate. Sper ca pe viitor să mai apară astfel de contexte favorabile unde să pot dezvolta noi proiecte la intersecția dintre artă și știință.
Ce anume transformă ceva în operă de artă? Putem considera artă orice face sau spune un artist?
Aș tinde să spun că originalitatea și consecvența sunt doi factori importanți în demersul artistic al oricărui creator de conținut vizual, iar contextul cultural și geografic poate influența în mod definitoriu cariera unui artist.






Interviul face parte din proiectul cultural “Going Digital -Embracing New Visions and Perceptions of Art,” inițiat de Asociația Empower Art & Artists și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).