Interviu Antonia CORDUNEANU: “Arta mea nu e doar emoție, ci și multă rațiune”

Antonia Corduneanu (n.1994) este o artistă multidisciplinară, căutând în fiecare proiect noi provocări care să îi exindă capabilitățile și cunoașterea. Practică designul grafic de mai bine de 7 ani, cu experiență în branding, ilustrație, tipografie/ literă, postere, ambalaje și editorial. După absolvirea licenței și masteratului de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, a participat în diverse expoziții de artă și design colective și a organizat o expoziție personală numită “If your species disappears clap your hands”, la Centrul Artelor Vizuale Multimedia, București în 2020. Lucrările ei sunt inspirate de intersecția dintre tehnologie și natură, futurism și ancestral, edificând esența conceptelor prin linii clare și texturi metalice.

Te naști sau devii artistă? Tu când ai simțit că menirea ta este să fii artistă?

Întrebarea dacă cineva se naște sau devine observ că este încă prezentă în conversații. Dezvoltarea abilităților artistice este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori genetici, mediu, experiențe și motivație personală. Un răspuns de tipul A sau B nu poate avea suficientă credibilitate, în opinia mea, mai ales când vine vorba de un domeniu în sine subiectiv.

În cazul meu, a fost o combinație fericită de predispoziție inițială, expunere la diverse medii artistice și educație în această direcție. Am fost înscrisă la Liceul de Artă, secția pian, încă din clasa I, urmând ca la liceu să fiu ghidată spre științe mai exacte. Am ales profilul mate-info intensiv engleză, diamentral opus de primii mei opt ani de formare. Cu toate astea, mereu am simțit nevoia de a-mi hrăni și partea creativă și să-mi cultiv pasiunea pentru artă.

Cred că momentul în care a fost cel mai clar că nu voi avea o carieră convențională a venit când am fost nevoită să iau în considerare la ce facultate voi merge. Dacă unii colegi au ales medicina, informatica sau avocatura, eu am știut că este momentul să mă reîntâlnesc cu sinele creativ și să îi las loc să se exprime. Am ales designul.

“Perspectives”, Antonia Corduneanu, still, _ready media network_, 2023

De ce artă digitală? Cum a apărut preocuparea pentru arta digitală?

Îmi amintesc că pe la 14 ani, când am primit primul meu laptop, am aflat despre programul numit Photoshop. Astfel că, primul program pe care l-am descărcat vreodată este unul pe care îl folosesc și azi în meseria mea de designer grafic și artist multidisciplinar. Odată ce am avut setup-ul tehnologic și acces la internet, posibilitățile au devenit infinite. Am început să descopăr site-uri de artă digitală, tutoriale și să îmi dezvolt abilitățile pentru a crea digital. Totul s-a întâmplat natural și progresiv.

Cum ai descrie arta ta și cât de important este pentru tine să transmiți un mesaj?

Tematica și imaginarul meu sunt strâns legate de universul sci-fi. Având ambele emisfere cerebrale antrenate prin educație de profil uman și real, am dezvoltat o abordare destul de tehnică față de ceea ce fac. Dacă ar fi să o descriu prin niște cuvinte cheie ar fi: natural și artificial, organic și anorganic, futurism, tribal și, în general, observarea și explorarea unei minți în continuă expansiune.

Dacă nu ești artist conceptual, transmiterea unui mesaj nu are de ce să fie un scop final și poate fi de multe ori o piedică în calea creativității. Procesul creativ implică multă practică, introspecție, eșecuri. Nu de puține ori am descoperit soluții valoroase în aparentle eșecuri. Procesul, gândurile creatorului, cu alte cuvinte componenta imaterială a lucrării, devin cel mai bine articulate prin obiectul final. Astfel, mesajul devine lucrarea în sine.
În ce mă privește, în munca mea nu e doar emoție, ci și multă rațiune, documentare, cercetare, planificare și organizare. Rareori creez din impuls, fără scop.

“Perspectives”, Antonia Corduneanu, still, _ready media network_, 2023

Care sunt etapele procesului creativ, de la idee sau sursa de inspirație până la lucrarea finală?

Totul începe de la idee. Uneori ideea ajunge să fie schițată pe hârtie, alteori setea de a o vedea mai repede mă face să o încep direct digital. Datorită formării mele ca designer, etapa de cercetare și planificare este mai mereu parte din proces.

Odată ce direcția a fost definită, trec la crearea lucrării. Aici încep “luptele” adevărate, să creez ceva cât mai aproape de ce-mi imaginez. Datorită complexității programelor, în special a celor 3d, partea de rafinare devine foarte laborioasă. De obicei, mă ajută să-mi iau ochii o perioadă de la ce lucrez și să mă întorc, ulterior, cu o privire proaspătă, care poate să îmi arate dacă mai sunt schimbări necesare.

Care sunt cele mai fascinante și mai provocatoare aspecte ale activității tale de zi cu zi ca artist digital?

Nu este nimic extraordinar în a crea artă digitală. Sunt ore în șir de stat la calculator, cu multe taburi și programe deschise. Ce pot să zic, însă, este că cea mai mare recompensă apare în momentul în care realizez că am capacitatea de a materializa, sau aduce în viața reală, orice idee sau viziune mentală.

Interviul face parte din proiectul cultural “Going Digital -Embracing New Visions and Perceptions of Art,” inițiat de Asociația Empower Art & Artists și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei