Apelul de rezidențe România Remarcabilă

Apelul de rezidențe România Remarcabilă se adresează tuturor artistelor. Participarea în concurs se poate face în nume individual sau ca grup artistic.

Cele cinci rezidențe se concentrează pe păstrarea și revitalizarea moștenirii culturale prin integrarea spațiilor naturale, prin conectarea la povești locale, tradiții, obiceiuri existente sau în pericol de a fi uitate și care merită să fie date mai departe generațiilor viitoare. Fie că este vorba despre elemente de patrimoniu imaterial senzorial (peisaje sonore naturale sau sunete realizate de om), simbolistica plantelor din flora locală și sezonieră, cum ar fi reprezentări fitomorfe pe obiecte casnice, fie că plantele suntprivite din perspectiva întrebuințărilor spirituale: ceaiuri, leacuri, decocturi, demersul își propune să le dea o nouă forță prin poveștile spuse de cele cinci artiste.

Rezidențele vor include întâlniri și sesiuni de lucru incluzive și senzoriale cu comunitatea. Printre mediile artistice sunt preferate patrimoniului și comunităților ce-l conțin, incluzând (fără a se limita la) textile, new media & instalații, foto-video & sunet, sculptură (lemn), ceramică. Este preferabil ca fiecare artistă să poată lăsa o lucrare în comunitatea gazdă. Tema acestor rezidențe artistice este Narative naturale, prin intermediul căreia se urmărește integrarea patrimoniului natural în narațiunile rurale din cinci comune din rețeaua organizației.

Cine poate aplica
Artiste care:

  • au o curiozitate antropologică spre a înțelege comunități și modul în care au evoluat;
    văd mai departe de valoarea istorică a patrimoniului;
  • să aibă practici de lucru eco-aware prin folosirea de materiale locale și integrarea spațiilor naturale;
  • pot lucra alături de/în jurul oamenilor din comunele gazdă;
  • să aibă o practică artistică de mai puțin de 10 ani pe care să o poată justifica printr-un portofoliu de lucrări și expoziții.

Informații utile

    • Rezidența este una de tipul „self managed” (artista primește suma brută și o folosește după cum consideră).
    • Artistele aflate în programul de rezidență se pot caza pe perioada rezidențelor în comunele în care acestea se derulează. În cazul în care nu doresc să se cazeze aici, au obligația de a face cel puțin 6 vizite de lucru în comunitatea locală: documentare/pregătire, implementare, prezentare. 
    • Fiecare artista va participa la întâlniri online cu echipa proiectului pentru o introducere în moduri de interpretare a patrimoniului și organizarea logistică a rezidenței.
    • Fiecare artistă va participa la întâlniri de conectare cu membrii comunității pentru a prezenta propriile practici artistice și întâlniri de lucru în comun (sub formă de ateliere de cercetare sau creație participativă).
    • Fiecare artistă va realiza o lucrare artistică care să rămână în comunitate și care să poată fi inclusă în expoziția de final a rezidențelor.
    • Fiecare artistă va documenta procesul de lucru printr-un jurnal audio-video, foto sau scris al rezidenței care să poată fi accesibil echipei de proiect, iar fragmente din acesta făcute publice.
    • Fiecare artistă va participa la un eveniment de final al rezidenței în comunitate alături de săteni în care să se discute procesul creativ și felurile în care poate fi valorificat în comunitate.
    • Fiecare artistă va întocmi un raport final de activitate în care va detalia procesul de documentare, creație și producție a lucrării artistice.

    Buget
    Onorariul acordat pentru un proiect de rezidență este de 15.000 de lei brut, sumă gândită să acopere onorariul artistelor, precum și costurile prevăzute de către acestea pentru desfășurarea rezidenței.

    Regulament
    Regulamentul poate fi consultat aici.

    Contact
    Întrebările referitoare la procesul de aplicare sau desfășurarea rezidențelor se trimit pe adresa de e-mail: irina@cccluj.ro.

    Deadline: 9 iunie 2024.

    Mai multe detalii sunt disponibile aici.

    Formularul de încriere este disponibil aici.

    Share on facebook
    Share on whatsapp
    Share on email
    Share on pinterest

    Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

    empower-long-logo-final2

    Descoperă noutățile din lumea artei!

    Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei