“Zece de Spade” | Solo Show Alexandru Mihai Budeș despre natura trecătoare a atenției publice

“Zece de Spade” este prima expoziție personală din București a artistului român Alexandru Mihai Budeș stabilit la Berlin.

“Sosirea lunii Ianuarie este semnalată fără echivoc de apariția brazilor aruncați pe trotuare, marcând astfel finalul sezonului sărbătorilor de iarnă.
Bradul este o prezență vitală în ambianța întâlnirilor anuale de familie, încântând simțurile cu aspectul său vizual și parfumul proaspăt. Cu rădăcini în simbolistica păgână, tradițiile legate bradului reușesc să supraviețuiască în timpul erei creștinismului. Cu toate acestea, asemeni unui produs consumabil, este destinat să fie folosit și apoi aruncat după îndeplinirea rolului său în festivități.

Plantele și copacii veșnic verzi sunt întrebuințate simbolic în tradițiile culturilor globale. Recent, în timpul verii, am avut ocazia să trec pe lângă un cimitir dintr-un sat românesc, unde am observat un molid împodobit. În cadrul ceremoniilor funerare, astfel de arbori simbolizează trecerea în neființă a persoanelor tinere, necăsătorite, percepută ca o plecare prematură și este considerată o abatere de la drumul vieții pe care îl aveau destinat. În mod intrigant, aceste santinele veșnic verzi transcend limitele sumbre ale înmormântărilor pentru a împodobi nunțile și ceremoniile de naștere, cuprinzând astfel cel puțin trei evenimente semnificative ale vieții.

Reflectând asupra simbolismului bradului, care reprezintă renașterea, începutul unui nou ciclu (solstițiu) și viața veșnică, atenția mea se îndreaptă spre contrastul dintre acest simbol puternic și peisajul macabru al lunii ianuarie. Aceasta provoacă nu doar reflecții ecologice, ci într-un sens mai larg, și asupra naturii trecătoare a atenției publice, ce nu este acordată problemelor planetare sau locale cu care ne confruntăm, precum încălzirea globală, foamete, epidemii, războaie și alte dezastre.

Interesul public sare de la un subiect la altul, accelerat de tendințele din mass-media, iar adesea nu dezvoltă profunzimea și timpul necesar abordării acestor provocări. Similar chibriturilor care ard intens inițial, dar nu te pot încălzii pentru prea mult timp, la fel și atenția publicului are o durată limitată.

În cercetarea temei fatalității, am întălnit imaginea criptică a Zece de Spade din Tarot. În orientarea sa verticală, această carte semnifică dezastrul – o stare de imobilizare sub presiunea circumstanțelor sau forțelor multiple. Persoana căzută la pământ, înfrântă și sângerândă, poate reprezenta alegoria unui sentiment de disperare, captivă în capcana tulburărilor emoționale sau mentale, deoarece spadele simbolizează lupta și mintea. Cu toate acestea, chiar și sub norii întunecați ai situației sumbre, se remarcă o rază de optimism, iar cerul auriu îndepărtat sugerează că, în ciuda circumstanțelor actuale dificile, există speranța de a răzbi.

Îmi amintesc cu nostalgie de copilărie, când, alături de alți copii, adunam brazii de Crăciun aruncați pentru a confecționa săbii pentru jocurile noastre. Puterea imaginației ne permitea să călătorim în trecut și în viitor, să fim oricine și oriunde doream, să rezolvăm conflicte mari și să învingem răufăcători. Aveam impresia că realitatea noastră devine augmentată cu elementele viselor nostre comune, aproape ca și cum le-am putea atinge.

Trecut prin acest tărâm intuitiv al copilăriei, bradul, adesea văzut ca un simbol al vieții veșnice în diverse culturi, suferă o metamorfoză simbolică, înviind ca o icoană a curajului – o spadă. Această armă simbolică este capabilă să sfideze spațiul și timpul, dar rămâne destul de fragilă pentru a se rupe la orice impact. Întrebarea rămâne: unde a dispărut acest spirit? Această forță inerentă ar trebui să persiste în fiecare dintre noi.

Citirea lui Zece de Spade în poziție inversată aduce o perspectivă diferită. Un dezastru iminent sau o provocare semnificativă au fost evitate cu succes, iar ceea ce a fost mai rău a trecut. Procesul de vindecare a început, iar persoana în cauză, în ciuda estimărilor inițiale pesimiste, iese întărită și mai rezistentă în fața adversităților.”
Alexandru Mihai Budeș

Evenimentul expozițional, găzduit de Atelier 35, s-a încheiat joi, 29 februarie, printr-un finisaj.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei