UTOPIAN BODY. Expoziție Claudiu Ciobanu la Galeria Artep

Galeria Artep din Iași prezintă expoziția UTOPIAN BODY, o interpretare inedită a identității din perspectiva artistului ieșean Claudiu Ciobanu.

„Claudiu Ciobanu analizează și reflectă atât modalitățile de reprezentare, cât și tipurile de discurs, construind propria utopie prin alegerea de a picta doar capete – simboluri ale minții. Aceste capete sunt lipsite de vârstă, gen, rasă sau trăsături distinctive, servind drept o pânză universală pentru interpretarea privitorului. Ele sunt neutre, sugerând faptul că mintea este generatorul tuturor conexiunilor, percepțiilor și identităților. (…) În UTOPIAN BODY, Claudiu Ciobanu ne invită să privim dincolo de dimensiunea noastră materială, să pătrundem în ochiul minții și să descoperim esența adevărată a umanității noastre – fragilă și puternică, vulnerabilă și capabilă”, detaliază curatoarea expoziției, Cristiana Ursache.

Claudiu Ciobanu face parte din tânăra generație de artiști ieșeni, fiind absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design, Uiversitate Națională de Artă „George Enescu” din Iaşi. A urmat studii de pictură prin programul Erasmus, la Universidad de Salamanca, Spania, unde a descoperit tehnici de pictură și desen experimental. Studiile din Spania s-au finalizat cu un proiect expozițional de desene care a fost selectat ulterior în 2009 pentru expoziția Young Romanian Art 10, „Slightly bored”, curatoriată de Mircea Nicolae la Galeria Nouă, Institutul Cultural Român de la Veneția. A participat în diferite proiecte atât naționale, cât și internaționale, fiind prezent în expoziții din Israel, Washington, Berlin, Viena. În 2022 a prezentat la Galeria Artep, SOLARIS, o instalație de artă curatoriată de Cristian Nae, iar în 2023, Memento Vivere, expoziția de artă curatoriată de Cristiana Ursache fiind găzduită la ICR Viena. Claudiu Ciobanu, născut în 1984, trăiește și lucrează în Iași.

Cristiana Ursache
este curatoare la Galeria Artep din Iași. A absolvit studiile de licență și master la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, la Istoria și Teoria Artei și Teorii și Practici în Artele Vizuale. În prezent desfășoară o cercetare în cadrul școlii doctorale de la aceeași universitate, având ca obiect de studiu practicile curatoriale din România în intervalul 2000-2023. În trecut a urmat cursuri la universități din Spania și Elveția, la Escuela de Arte de Sevilla prin programul de Burse de Studii Erasmus+ și la Zurich University of the Arts, aprofundând cursul The Emancipated Audience – Experiential Curatorial Knowledge Production. A curatoriat expoziții în țară și în străinătate ale unor artiști precum: Ștefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Claudiu Ciobanu și Miruna Radovici. În vara anului 2022 a avut rolul de mediator cultural la Pavilionul României din cadrul ediției 59 a Bienalei de la Veneția.

Expoziția este rezultatul cercetării derulate de artistul Claudiu Ciobanu pe tema body politics, în cadrul proiectului Rezidența Artistică 110, dezvoltat de Asociația Galeria Artep și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), dedicat dezvoltării de rezidențe de creație pentru artiști și curatori din Iași și Berlin. Programul de rezidențe artistice derulat pe parcursul anului 2024 are la bază parteneriatul specific dintre instituția ieșeană Asociația Galeria Artep și instituția berlineză Haus der Kulturen der Welt (Casa Culturilor Lumii).

Expoziția este deschisă până pe 26 octombrie 2024. Intrarea este liberă.


Proiect cultural co-finanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei