“UNIVERSUL LUI SALVADOR DALI”. Expoziție-eveniment la Centrul cultural ARCUB

Cea mai amplă expoziţie cu lucrări originale ale celebrului artist Salvador Dali prezentată pentru prima dată la Bucureşti de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu HADRAN Events, a fost prelungită datorită numărului impresionant de vizitatori până pe 1 septembrie 2024.

Expoziţia-eveniment “Universul lui Salvador Dali” reunește 170 de lucrări – sculpturi, grafică, gravuri, litografii, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir şi sticlă, mobilier suprarealist ce ilustrează geniul extravagantului Salvador Dali.

Obiectele expuse fac parte din cea mai importantă colecţie privată ce conţine lucrări semnate de Salvador Dali, aparţinând renumitului colecţionar de artă Beniamino Levi. Beniamino Levi l-a cunoscut personal pe artist în anii 1960 şi i-a comandat acestuia o serie de sculpturi din bronz inspirate din cele mai cunoscute motive şi teme din imaginarul suprarealist. Rezultat al relaţiei strânse cu maestrul suprarealismului, Beniamino Levi fiind agentul acestuia, colecţia privată “Universul lui Dali” are o valoare inestimabilă şi cuprinde cele mai multe lucrări originale ale celebrului artist spaniol din Europa.

Arta mea este o oglindire, una dintre multitudinea de oglindiri a ceea ce înfăptuiesc, scriu, gândesc.” – Salvador Dali.

Expoziţia “Universul lui Salvador Dali” de la ARCUB reprezintă o ocazie unică pentru publicul din România de a explora versatilitatea şi imaginarul suprarealist al celebrului artist catalan, printr-o selecţie de creaţii originale ce acoperă diferite mijloace de expresie artistică, de la grafică, miniaturi din aur, rubine, diamante, smaralde, safir şi sticlă şi chiar design de mobilier. Dintre cele mai cunoscute exponate ce vor putea fi admirate la ARCUB – Hanul Gabroveni, amintim sculpturi în bronz şi incrustate cu pietre preţioase (diamante, rubine, smaralde, safire) precum: Dansul timpului – celebrele ceasuri topite, marca inconfundabilă a creaţiei lui Dali, elefanţi cu picioare supradimensionate, Dansatoarea Daliniană, ale cărui ritmuri denotă omagiul adus de Dali flamenco-ului şi ţinuturilor natale, Venus spaţială, una dintre piesele centrale ale expoziţiei ce ilustrează trei dintre motivele preferate ale lui Dali: ceasul, furnicile şi oul, Alice în Ţara Minunilor, personaj preferat de Dali pentru a reprezenta puntea către tărâmul viselor, Femeia cu cap de trandafiri, simbol al frumuseţii feminine pure, al tinereţii eterice.

“Universul lui Salvador Dali” la ARCUB cuprinde, totodată, sculpturi din sticlă create în colaborare cu renumita cristalerie Daum din Franţa, material care pentru Dali reprezenta un mediu ideal pentru “expresia metamorfozei”, respectiv percepţia sa suprarealistă asupra realităţii. Sculpturi precum Venus cu sertare, Rinocerul Chippendale captează esenţa materiei lichide, moi, şi transformarea ei misterioasă în material dur. Miniaturile din aur expuse denotă sursa de inspiraţie a lui Dali din bijuteriile de la curtea lui Ludovic al XIV-lea, imitând chiar şi monedele sale. Expoziţia îl dezvăluie pe Salvador Dali şi în ipostaza de ilustrator, cu explorări pe teme precum cele care pun accentul pe fantezie, vise şi elemente distorsionate, precum şi teme clasice din literatură, regăsite în Mult zgomot pentru Shakespeare. Printre exponatele ce vor cuprinde întregul spaţiu expoziţional ARCUB – Hanul Gabroveni se va afla şi faimoasa canapea în forma buzelor lui Mae West, ce aminteşte de versatilitatea lui Salvador Dali şi modul unic în care transpunea în arta sa sursele sale de inspiraţie.

Ilustrând varietatea de teme şi simboluri ce formează universul distinct al creaţiei lui Salvador Dali, de la elefanţi, rinoceri, ceasuri fluide ce sfidează duritatea materiei, la fluturi, îngeri, feminitate şi sexualitate, expoziţia oferă o perspectivă de ansamblu asupra diverselor etape ale carierei lui Dali, evidenţiind influenţele şi experimentele sale, precum şi evoluţia sa ca artist. Evenimentul organizat de ARCUB oferă vizitatorilor şansa de a se pierde în universul captivant al lui Salvador Dali, unde realitatea şi visul se întrepătrund, o ocazie unică de a călători în universul unui geniu şi de a experimenta o varietate de forme artistice care definesc amprenta inconfundabilă a acestuia.

Expoziţia “Universul lui Salvador Dali” oferă publicului şi posibilitatea de a cunoaşte operele lui Salvador Dali prin intermediul realităţii virtuale. Experienţa VR le va permite vizitatorilor să descopere detalii ascunse ale creaţiilor artistului spaniol, într-o nouă dimensiune, şi va transforma vizita într-o călătorie interactivă în imaginarul suprarealist marca Salvador Dali.

Biletele pentru expoziţia “Universul lui Salvador Dali” de la ARCUB pot fi achiziţionate la preţuri variabile, în funcţie de categorie, de pe arcub.ro, Entertix.ro şi de la casa de bilete ARCUB (Strada Lipscani 84-90).

Expoziţia “Universul lui Salvador Dali” de la ARCUB – Hanul Gabroveni va putea fi vizitată până pe 1 septembrie 2024, de luni până duminică, între orele 10.00-20.00.

Salvador Dali
Figură emblematică a mişcării suprarealiste, Salvador Dali s-a născut la 11 mai 1904 în Figueres, Spania. Pe numele întreg Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali Domenech, a fost al doilea fiu al lui Salvador Dali Cusi şi al Felipei Domenech Ferres, fapt ce îi va marca întreaga viaţă, părinţii dându-i numele fratelui mai mare, mort la o vârstă fragedă, şi el însuşi considerându-se “o reîncarnare” a acestuia. Salvador şi-a descoperit pasiunea pentru pictură în copilărie, când a încercat să picteze pe cutii de carton primite de la mătuşa sa. Părinţii au observat înclinaţiile artistice ale fiului lor şi, într-o vară, l-au trimis la Ramon Pichot, un pictor impresionist care le era prieten de familie şi care avea legături cu Pablo Picasso.

Picasso a fost cel care i-a influenţat decisiv destinul tânărului Dali, convingându-i părinţii să-l lase să dea examenul la Academia de Arte San Fernando din Madrid. La vârsta de 17 ani a fost admis la Academie, unde a studiat pictura. În urma protestelor repetate la adresa sistemului de predare, Dali a fost exmatriculat. Influenţat de impresionism şi de maeştrii Renaşterii, a devenit din ce în ce mai atras de cubism şi mişcările de avangardă. S-a apropiat de suprarealism la sfârşitul anilor 1920 şi s-a alăturat grupului suprarealist în 1929, devenind în curând unul dintre exponenţii săi de frunte. În acelaşi an, 1929, Dali a întâlnit-o pe Gala Diaconov, soţia poetului Paul Eluard, cea care îi va deveni ulterior soţie şi sursă de inspiraţie.

Dali a trăit în Franţa în timpul războiului civil spaniol (1936-1939) înainte de a pleca în Statele Unite în 1940, unde s-a bucurat de un enorm succes. S-a întors în Spania în 1948, unde şi-a anunţat revenirea la credinţa catolică şi şi-a dezvoltat stilul de “misticism nuclear”, bazat pe interesul său pentru clasicism, misticism şi descoperirile ştiinţifice. Salvador Dali a murit la 23 ianuarie 1989 la Figueres, localitatea în care s-a născut.

Repertoriul artistic al lui Salvador Dali a inclus pictură, film, sculptură, design şi fotografie, uneori în colaborare cu alţi artişti. De asemenea, a scris ficţiune, poezie, autobiografie, eseuri şi critică. Temele majore din opera sa includ visele, subconştientul, sexualitatea, religia, ştiinţa şi cele mai apropiate relaţii personale ale sale. Una dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, Persistenţa memoriei, a fost finalizată în august 1931 şi este emblematică pentru ceea ce a însemnat pictura suprarealistă. Salvador Dali a devenit unul dintre membrii marcanţi ai mişcării suprarealiste şi a colaborat cu alţi artişti precum Andre Breton şi Luis Bunuel. În colaborare cu Bunuel, a scris scenarii pentru filme experimentale, cum ar fi “Câinele andaluz” (1929) şi “Vârsta de aur” (1930), care au adus suprarealismul în lumea cinematografiei. Spre consternarea celor care i-au apreciat foarte mult opera şi spre iritaţia criticilor săi, comportamentul său public excentric şi ostentativ a atras adesea mai multă atenţie decât creaţiile sale. Viaţa şi opera sa au avut o influenţă importantă asupra altor suprarealişti, artişti pop art şi contemporani precum Jeff Koons şi Damien Hirst.

Sursa: arcub.ro

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei