Silenced Anxiety | Expoziția de grup la Galeria AnnArt

Galeria AnnArt prezintă expoziția de grup Silenced anxiety, curatoriată de Ruxandra Tudoran care propune un exercițiu de introspecție, traversând diversitatea creațiilor/perspectivelor a opt artiști români din patru orașe din țară: București, Iași, Arad și Cluj-Napoca.

Cei opt artiști particpanți sunt: Dragoș Bojin, Radu Carnariu, Antonia Corduneanu, Ada Muntean, Radu Pandele, Diana Serghiuță Popa, Andrei Tudoran și Ruxandra Tudoran.

Există dorința de a face ceva, orice este mai bine decât să rămâi în necunoscut și cu anxietatea pe care ți-o creează. Există dorința de a găsi soluții rapide care să rezolve orice. (Carl R. Rogers, 1995)

Silenced anxiety este o selecție de narațiuni prin care se poate explora complexitatea psihicului uman. Acestea formulează un mod de conviețuire cu anxietatea, transformând-o într-un impuls creator, o forță vitală, mai degrabă decât una copleșitoare, bolnăvicioasă, dezvoltând astfel anticorpi pentru această suferință modernă.

Din avalanșa ideilor iese opera artistului, nu zdrobită, ci cristalizată, nu constrânsă de regulile prin care ea se va exprima, ci liberă și neînfricată, căci este dezbrăcată de infinitele forme pe care ea le-ar putea întrupa, este autentică și se dedică împlinirii unei experiențe unice. Parcursul unei lucrări din intimitatea atelierului spre expunere poate fi comparabil cu modul de comunicare de după ecrane, dezinhibat de faptul că dialogul nu este unul direct. Manifestul libertății apare, în mod paradoxal, prin implementarea unor structuri care caută să surprindă, să intrige, să farmece privitorul.

Expoziția oferă șansa privitorilor de explorare a sinelui, a istoriilor personale și a emoțiilor mai puțin (re)cunoscute, prin efectul de oglindire în lucrare.

Fragmente de vise și memorii eterogene evadează în picturile lui Dragoș Bojin, astfel întregul este redobândit, iar nălucile care complotau pe nevăzute destinul omului, acum sunt în dialog cu privitorii. Anxietatea, frica și necunoscutul nu mai sunt parte din întuneric, sunt îmblânzite de cele mai calde și armonioase culori.

Radu Carnariu ne invită să punem la îndoială evoluția relației noastre cu „nevoile monumentale” și cu noile tehnologii care ne-au adus profunde modificări la nivel psihologic. Abordează cu ironie noțiunea de dorință care ne modelează după noile trenduri tehno-umaniste și le transpune prin desen, metaloplastie, colaj, grafică digitală în colaborare cu inteligența artificială și tehnici video.

Lucrările embosate ale Antoniei Corduneanu preiau o estetică inspirată de logica designului, unde materia/obiectul își explică sensul prin forme foarte clar definite și abordează o temă clasică legată de lumina și umbră, o dualitate compusă din forțe opuse precum revelație și mister, cunoaștere și ignoranță, bine și rău.

Relatările silențioase ale Adei Muntean evocă preocupări existențiale, desenul fiind un instrument ce cartografiază cele 3 instanțe ale timpului la care sinele se raportează: trecut, prezent, viitor. Detaliile intime ale acestor fragmente corporale, palmele, surprind schimbările petrecute sub influența timpului necruțător.

Radu Pandele contaminează realul cu interogații ineluctabile pe care le consumă în lucrările sale suprarealiste-pop, care până să ajungă la forma finală, fie ea pictură, sculptură, instalație, animație, broderie, trec prin filtrele riguroase ale studiilor clasice dar și prin programe de modelare computerizată 3D.

Diana Serghiuță Popa face o punte între trecut și prezent, sacrificând și sacralizând un simbol din folclor, șarpele, oferind astfel o perspectivă prețioasă asupra modului în care identitatea colectivă evoluează și se adaptează la societatea aflată în continuă schimbare.

Aproape exclusiv un pictor figurativ, Andrei Tudoran este preocupat de procese ale memoriei și arhivei, de relația imaginii pictate cu iconografia digitală, de cultivarea unor logici ale melancoliei și paradoxului, de identitate și diferență.

Ruxandra Tudoran exersează mecanismele de alterare și deformare a percepției, cu o abordare aproape științifică pentru modul în care existența este modelată, cultivând experimentul și lucrând cu tensiuni redate de juxtapunerea de imagini ne-asortate.

*text și selecție RuxandraTudoran

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei