Shaped Around the Machine. Expoziție de grup la MATCA artspace

Expoziția de grup Shaped Around the Machine de la MATCA artspace reunește discursurile artistice a șapte artiști români: Alina Andrei, Diana Șinteuan, Andriana Oborocean, Sasha Bandi, Matei Toșa, Maria Elena Șofrac și Alexandra Mocan.

Parte din proiectul Faster Than Your Local Delivery Service, co-finanțat de AFCN, expoziția “Shaped Around the Machine explorează complexitatea relației dintre timp, rapiditatea societății contemporane și presiunea de a ne adapta modul de a trăi condițiilor impuse de mecanisme dominante: de la instituții, la corporații, sau sisteme de valori standardizate. Selecția de lucrări propusă reflectă asupra transformării mediului informațional, și asupra capacității noastre de a ține pasul cu anumite tranziții pe care le marchează dezvoltarea piețelor și a mentalităților de consum.

Într-un timp în care proprietatea are abilitatea de a deveni instituție și mecanism de control, principiile și valorile noastre riscă să fie guvernate tot mai mult de stereotipii: atât când vine vorba de productivitate, estetică, dezvoltare personală sau profesională, sisteme de valori (…).
Mare parte din timpul prezent este speculat sub prezumția că orice se poate augmenta și îmbunătăți, tehnologiile și marile corporații jucând un rol semnificativ în demararea acestor constructe pentru asigurarea propriei dezvoltări/mențineri pe piață. Există mult mai mult marginal decât putem accesa prin prisma propriilor ecrane, și conflict între mediul profesional și a trăi propriu-zis. Forma vieții și nuanțele sale, dincolo de branding, sunt într-o perpetuă instabilitate în care individul se adaptează și readaptează mereu. Am invitat în acest context artiștii din această expoziție să viziteze mental atât locuri și timpi ale dinamicilor lor personale cu ceea ce semnifică pentru ei societatea de consum, dar și să imagineze o posibilă finalitate a acesteia prin diverse abordări obiective, ironice sau sensibile.

Mesajul subtil al expoziției critică modul în care instituțiile și conceptul de proprietate ne modelează viețile, cu scopul final de a ne automatiza, uniformiza, sau de a ne identifica drept cumpărători. Lucrările expuse ilustrează într-un fel sau altul ritmul frenetic al vieții cotidiene, unde coliziunea dintre utilitar și artificial sunt teme centrale, atât în modul de reflectare a timpului prezent, cât și în imaginarea unor speculări ale viitorului, unde sensurile inoculate nu mai au relevanță sau repere. Din acest punct de vedere, prezența ruinei este inevitabilă, nevoia de schimbare fiind corelată cu abandonarea a ceea ce este în tendințe acum și migrarea către ficțiune. Eliberarea de presiunile lumii contemporane, vine însoțită de observație, ironie, haos, și visare. Dacă unele contribuții din expoziție privesc nostalgic către abilitatea societății de a inventa și genera noi și noi lumi sau tranzitarea dintre viața profesională și sacrificiu, alte lucrări prezente în selecție investighează în mod tacit poluarea cu mijloace variabile de consum menite să ne faciliteze eficiența, până la revolta și haosul generat de incapacitatea pieței de a satisface adevăratele noastre nevoi, și implicit, promisiunile.” (fragment din textul curatorial)

Expoziția poate fi vizitată până pe 20 iulie 2024. Intrarea este liberă

Biografii:

Alina Andrei
fotografiază şi scrie de ceva ani. Momentan în Cluj, dar fotografiile sale ar putea fi de oriunde. Țin de ea, nu neaparat de locul unde sunt făcute. Uneori, când nu fotografiază oameni reali din carne și oase, foloseşte unii din hârtie. Îşi face singură personajele (cu creioane/cretă, foarfecă) şi le fotografiază ca și cum ar fi oameni vii, cu povești reale. Oameni la fel de adevărați ca cei care trec pe stradă pe lângă ea. Publică multe din aceste imagini în fanzine (ediții limitate), în regim self-publish. De asemenea, le expune în galerii sau spaţii neconvenţionale. Din 2017 este curatoare și custode la spațiul White Cuib din Cluj.
Expoziții personale: “You know all these people“ (Kutxa Kultur – Tabakalera, San Sebastian, Spain, 2021) / “SHOW & TELL NR. 3“ (Arta Non.Stop, Sibiu, 2021)/“Noaptea din tine“ (Centrul Cultural German Braşov, 2019)/ “I’d rather not think about it“ (CoPilot, The Paintbrush Factory, Cluj, 2018)/ “Sleep at Somes“ (Someș Delivery, Cluj, 2017)/ “How to prepare for dictatorship“ (Cărtureşti , Cluj, 2017)/ “People who talk to themselves“/ „SOLILOCVIU“ (White Cuib, Cluj, 2016)/ “Autobuzul 17“, (Tipografia, Braşov, 2016)

Diana Șinteuan (n. 1999) a studiat Grafică la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, a desfășurat o mobilitate de studiu la Bauhaus-Universität Weimar și o mobilitate de plasament la Bel Epok, Cologne, Germania. Practica ei este variată, lucrând cu desen, gravură, ilustrație digitală și având experiență ca designer grafic în proiecte de grafică de carte, design pentru vitrine, conceperea de idei creative pentru diverse proiecte.

Andriana Obororcean (n. 1995, Transnistria, Republica Moldova) este o artistă multidisciplinară care locuiește și activează în prezent în Cluj-Napoca, România. Ea creează lucrări menite să provoace răspunsuri emoționale și psihologice prin explorarea subiectelor precum identitate, vulnerabilitate și atingerea afectivă dintre oameni, natură și tehnologie. În practica sa artistică încorporează adesea elemente mistice și eterice, prezentate în lumi familiare dar distorsionate de propriile sale percepții și experiențe unice. Antropomorfismul este o temă consecventă întâlnită în lucrările sale.Andriana înzestrează obiectele cu atribute și emoții asemănătoare omului, insuflând un sentiment de viață și personalitate în fiecare piesă.

Sasha Bandi (n. 1989) trăiește și lucrează în Cluj-Napoca. Practica sa este fluentă între medii precum desenul, pictura, sculptura și instalația. Provenind dintr-un background în care a studiat grafica, universul său vizual se desfășoară prin intermediul unor narațiuni ilustrate marcate de o perspectivă critică. Uneori scrie, și multe dintre lucrările sale își au esența în acest background, unde inventează personaje simbolice care evoluează în timp în lucrările sale. Ironia, servindu-i drept perspectivă, expune lacunele societale în călătorii pline atât de suferință, cât și de amuzament. În încercarea de a exprima teme și preocupări obscure, întunecate și reprimate, lucrările lui Sasha păstrează o abordare moralistă, adâncindu-se în cele mai pure emoții, adesea influențate de certitudinea morții sau de sentimentul pierderii. Multe dintre lucrările sale recente ilustrează consecințele pierderii contactului cu inocența copilăriei și erodarea încrederii în aspectele fundamentale ale ființei. Prin exprimarea suferinței și a furiei, arta lui Sasha dezvăluie fără scuze adevărul crud al experienței umane – de la dragoste la probleme sociale. Deși evită declarațiile politice, Sasha încorporează ocazional elemente politice, punând accentul pe libertatea personală în detrimentul ideologiilor rigide.

Matei Toșa (n. 1993, Cluj-Napoca) Preocupat să găsească un răspuns legat de ceea ce îl determină să deseneze (sau de ce o face), instinctele sale derivă din experiențe anterioare de lucru și sunt datorate faptului că a crescut printre sculpturi, unde și-a dezvoltat atenția la spațiu și formă în raport cu ambianța, cu ceea ce îl înconjoară, sau cu primele sale amintiri. Felul în care își gândește lucrările este declanșat de modul în care o poveste se poate transforma atunci când ceva din mediul de zi cu zi este supus unor mutații. Este interesat în principal de modul în care un anumit lucru poate exprima particularități diferite dacă i se schimbă regula sau dacă se adaugă o eroare în structura sa, și împinge această metodă de lucru în lucrările sale, unde generarea de noi sensuri sau ficțiuni este dezvoltată printr-un experiment al stratificării, aproape ca și cum ar pregăti un colaj. Cotidianul, banalul, dețin un rol important în ce anume constituie alegerea sa în ceea urmează să ilustreze, raportându-se adesea la realitate într-un mod ironic, unde circumstanțe obișnuite sunt perturbate de evenimente stranii – suprapuse peste ambianțe liniștite, în locuri în care pare că nu se întâmplă niciodată nimic. Absolvent al programului de masterat al departamentului de grafică de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, se ocupă în prezent de coordonarea MATCA artspace, spațiu pe care l-a co-fondat.

Maria-Elena Șofrac (n. 1999, Baia Mare) este în prezent masterandă la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca, departamentul Grafică. Îi place să folosească diverse tehnici, de la gravură și desen până la fotografia analog, combinându-le adesea în practica sa artistică. Pe parcursul anilor, a abordat tematici legate de memorie, copilărie și identitate, oscilând între trăiri personale și practici sociale, între experiențe individuale și experiențe colective.

Alexandra Mocan (n.1991, Cluj-Napoca) Lucrările sale sunt în general configurate în jurul tensiunii dintre pesimism și optimism – la granița dintre acestea două găsind mereu multă ironie. Reziliența și metodele de a îmbunătăți condiții sociale/umane stau la baza multora din lucrările sale, fie că inspirația din care derivă acestea este specifică culturii balcanice, filosofiilor asiatice sau sunt rezultatul unor jocuri de cuvinte cu multiple sensuri, sau uneori sunt doar eșecuri. Folosește frecvent text în lucrări, sau există texte sau un titlu care îi alimentează inspirația.În același timp îi place să re-contextualizeze obiecte existente deja – uneori chiar clișee – și se folosește de ”furt” în mod demonstrativ – de cele mai multe ori pentru a boicota împotriva ideii de originalitate, sau cel puțin pentru a specula că sursele noastre de inspirație pot deriva din banalități. Absolventă a programului de master în pictură la UAD Cluj, pe lângă propria sa practică artistică, este una din co-fondatorii spațiului artist-run MATCA artspace.

Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei