Proximity. Solo show Francesco Arecco la IAGA Contemporary Art

IAGA Contemporary Art găzduiește o noua expoziție personală semnată de Francesco Arecco, artist reprezentat de galerie de peste un deceniu. Proiectul expozițional, curatoriat de Ilaria Bignotti, cuprinde șaptesprezece opere, printre care o instalație ambientală, cincisprezece lucrări sculpturale special realizate pentru expoziție în decursul acestui an și o operă din anul 2020.

Sculptorul Francesco Arecco lucrează în principal cu lemnul, materialul său preferat, chemat să dea viață unui alfabet sculptural surprinzător care izvorăște, cu coerență și vitalitate, de peste cincisprezece ani, din esențe prețioase, atent selecționate și din elemente recuperate.

Artistul a afirmat despre demersul său artistic: “În ultimii ani, Occidentul a fost protagonistul unei reorganizări radicale a relațiilor sociale bazate pe conceptul de „distanțare”. Teama de relaționare cu „celălalt” generată de pandemie, combinată cu radicalizarea proceselor digitale susținute din ce în ce mai mult de politicile guvernamentale, se află în centrul unei noi vieți cotidiene în care interacțiunea socială în absența prezenței fizice pare nu doar posibilă, ci și normală. Consecințele acestui fenomen sunt vizibile pentru toată lumea. […] Prin lucrările din această expoziție, aș dori să reflectez asupra temelor pe care le-am subliniat mai sus. Aș dori să lucrez cu propriile mele forme, în principal cu lemn, dar și cu alte materiale. […]

Potrivit curatoarei Ilaria Bignotti, expoziția personala a lui Arecco este „făcută din multe povești traduse în sculpturi […] Putem să mai stăm un pic cu aceste opere, sau le putem saluta și ieși să facem o plimbare. Ele rămân acolo, trăiesc trăindu-ne. Sunt imaginea noastră, proiecții, tensiune. Se raportează la noi, apropiate și îndepărtate”.

Expoziția este completată de un catalog în engleză, italiană și română care conține vederile expoziționale și reproducerile tuturor operelor, cu un text critic semnat de Ilaria Bignotti.

Francesco Arecco (n. 1977) este un artist vizual originar din Gavi, Piemonte, unde trăiește și lucrează. Artistul a expus în diverse expoziții personale în Italia și Europa, printre care se numără: Waiting For You (2019, România), Il privilegio del fulmine (2017, Italia), Nascondimento (instalație sit-specifică, 2013, Slovenia). A participat la numeroase expoziții colective, printre care: Arta Sustenabilității (2017), Times and Genesis (2016), Tutto ho posto sotto i tuoi piedi (2015), E quindi uscimmo a riveder le stelle: l’approdo (2013, 2012, 2011) și altele. De asemenea, a participat la divers concursuri de artă, primind recunoașteri și mențiuni speciale.

Expoziţia se poate vizita gratuit la IAGA Contemporary Art (Strada Cloşca n. 9-11, Cluj-Napoca, Romania) până pe 22 iunie, de marţi până sâmbătă, de la ora 14.00 până la ora 18.00 și pe baza de programare.


Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei