PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE | O retrospectivă vizuală particulară despre anii 90

La Timișoara s-a deschis expoziția PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE, concepută și organizată de Institutul Prezentului.

Eveniment expozițional reunește pentru prima dată lucrări despre anii 90, realizate de artiști din România, Serbia și Ungaria. Exponatele au ca temă istoriile complicate trăite în urma schimbărilor politice și sociale de după 1989, vizitatorul fiind pus în priză directă cu schimbările turbulente ale acelor ani, într-o retrospectivă vizuală particulară, care îmbină cercetarea documentară și cea artistică subiectivă.

Alina Șerban, curatoarea expoziției, a selectat o serie de lucrări, în medii diverse, semnate de Teodor Graur, Iosif Király, Lia Perjovschi, Dan Perjovschi, Dan Mihălţianu, Sorin Vreme, LED ART, LITTLE WARSAW, Saša Marković Mikrob, Csaba Nemes, Vesna Pavlović, Škart, subREAL, Újlak, APSOLUTNO, Balázs Beöthy, Nikola Džafo, Miomir Grujić Fleka, FIA Art Group, Róza El-Hassan, Big Hope.

Găzduită de Centrul Cultural FABER din Timișoara (Splaiul Peneș Curcanul 4-5), expoziția PERFORMING 89. STĂRI DE DEZILUZIE este deschisă publicului până pe 22 octombrie 2023, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 12:00–20:00. Accesul este gratuit.

O serie de evenimente conexe sunt oferite publicului, precum concerte cu trupele Șuie Paparude și Zimbru (pe 7 septembrie), tururi ghidate, proiecții de filme sau ateliere pentru școli. De asemenea, o selecție de titluri care făceau parte din lecturile din anii 1990 este găzduit de librăria La Două Bufnițe din Timișoara pe toată durata expoziției.

Finanțatori: Proiectul face parte din Programul cultural naţional „Timișoara — Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanţat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiect susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
Sponsori: Köber Industries, Crama Dealul Dorului, Siniat
Cu sprijinul: Goethe Institut București, Foundation for Contemporary Arts Emergency Grants
Partener principal: FABER
Parteneri: Art Encounters, La Două Bufnițe, Ordinul Arhitecților din România Filiala Timiș, Beta — Bienala Timișoreană de Arhitectură
Parteneri logistici: Galeria Plan B, Salonul de Proiecte, Muzeul Cineastului Amator, Kodex, Fundația EUROTRANS
Parteneri media: rfi România, Cărturești Timișoara, Radio România Cultural

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei