Norul Negru al artistului mexican Carlos Amorales ocupă Sala de Marmură a Casei Poporului

La Muzeul Național de Artă Contemporană din București poate fi vizitată instalația Black Cloud/Norul Negru semnată de către artistul mexican Carlos Amorales. Instalația „Black Cloud” este un satelit al Bienalei Art Encounters 2023 – „My Rhino is not a Myth: art science fictions”, care s-a desfășurat la Timișoara în perioada 19 mai – 16 iulie 2023.

În 1515, Albrecht Dürer și-a creat renumitul Rinocer ca răspuns la o stranie întâlnire: primul rinocer din Antichitate care a călătorit pe continentul european. Însă Dürer nu văzuse niciodată animalul înfățișat. Ganda, după numele său gujarati, s-a înecat înainte de a ajunge la destinație.
Călătoria sa în jurul lumii a cartografiat o traiectorie geopolitică și ne-a reamintit că poveștile mai puțin cunoscute despre exploatare și violență au eclipsat istoriile explorării și descoperirii. Interacționând cu alte opere de ficțiune, cum ar fi piesa de teatru absurd a lui Eugène Ionesco intitulată Rinocerii, bienala urmărește poveștile inspirate de Ganda, recuperând jocul creativ al științei și artei într-o lume confuză marcată de transformări ale mediului și societății.

Detaliu instalație „Black Cloud”, Carlos Amorales, MNAC, București, 2023
Credit imagine: Serioja Bocsok, MNAC

Norul negru al lui Carlos Amorales bântuie planeta noastră din 2007, nu doar în spațiile de artă, ci și dincolo de ele. În urma instalărilor sale, a fost văzut într-o versiune adaptată în case private, magazine de modă și branduri, ba chiar pe pielea umană.

Norul negru își are originea în imagini de vis ale spațiilor boltite pline de roiuri de fluturi și și-a motivat materializarea în hârtie și instalație, ocupând mai întâi întregul atelier al artistului.
Începând cu acest moment inițial, lucrarea a fost ambalată și trimisă pentru a fi expusă într-o galerie de artă, apoi în contextul unui târg de artă, un muzeu, casa unui colecționar, iar în final, într-o fostă biserică. Lucrarea a fost instalată utilizând integral încăperile, atât în ​​spațiul public, cât și în cel privat, fără a face distincții, ajustându-se la condițiile arhitecturale, precum aici, în Sala de Marmură situată în fosta Casă a Poporului, sediu al unui regim opresiv.

Norul Negru nu este doar materializarea unei fantasme visate și a unui mit care se răspândește pe tot globul, cum ar fi povestea Gandei și reprezentarea sa de către Dürer. Ca satelit al Bienalei Art Encounters de la Timișoara, unde Norul Negru a ocupat un tramvai care circulă acum prin oraș, el este și o manifestare sublimă a monstruozităților.
Dincolo de ceea ce putem înțelege noi, oamenii, prin oricare dintre simțurile și științele noastre, este tocmai această dimensiune bântuitoare – în interiorul căreia arta se transformă într-o ficțiune înfricoșător de reală.” (text curatorial)

Expusă la parterul muzeului, în Sala de Marmură, instalația artistică poate fi vizitată până pe 1 octombrie 2023.

Prin amabilitatea Estudio Amorales și kurimanzutto.

Echipa curatorială: Cristina Bută, Monica Dănilă, Edith Lázár, Ann Mbuti, Adrian Notz, Cristina Stoenescu, Georgia Țidorescu
Echipa de producție și instalare: Raluca Durbacă (Manager producție); Janet Martínez (Coordonator instalare); Andra-Diana Dascălu (Asistent producție); Lena Ciobanu, Adnana Greșiță, Andreea Irimia, Petra Maria, Diana Oană, Adriana Preda, A. Speianu, Toma Ștefănescu, Georgia Țidorescu, Alexandru Ungureanu, Maria Alexandra Vasile, Vlada Zagnat; Nicoleta Coman, Diana Mealha (MNAC)

Organizator: Fundația Art Encounters
Parteneri strategici: Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC, ETH AI Center
Sponsor principal: Raiffeisen Bank România
Finanțator principal: Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte
Finanțatori: Ministerul Culturii, Administrația Fondului Cultural Național
Cu sprijinul: ISHO, Tazz, Mewi, Daco Art

Sursa: mnac.ro

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei