IRLO. Debandadă în Babilon și alte farse divine

La Galeria Iomo s-a deschis expoziția artistului IRLO – Scrabble In Babel And Other Godly Pranks / Debandadă în Babilon și alte farse divine -, curatoriată de Gilda Ghinoiu.

“Seria Scrabble In Babbel And Other Godly Pranks semnată IRLO (Laurențiu Alexandrescu) ia forma unei cercetări vizuale în care autorul integrează roiurile imaginare emanate de arhetipul Dumnezeului Jucăuș- Deus Ludens- al cărui prelungire în plan lumesc este Adam Nomotetul. Dumnezeu defineste ecuațiile universale, crează sintaxa celestă a sefiroților și implicit harta ecosistemului divin ca pe un joc de cuvinte guvernate de formule perfecte, în care rostirea corespunde obiectului rostirii. Adam continuă exercițiul epistemologic la îndemnul tatălui său, acest Deus Ludens, încă imatur, imaturitate dovedită de faptul că transmite genomul limbii sacre și Evei, de-abia născută și care, la rândul ei, rupe tradiția comunicării liturgice și “telepate” rostind sunete și nu formule sacre. În dialog cu șarpele, Eva rostogolește sintaxa sacră din Etern în eter. Fonologic, Eva este prima care scoate sunete, ordonează silabe și care, prin gestul său necugetat, alterează limbajul sacru dându-i dimensiune materială imprecisă. Ea este cea care coboară Logosul în materie și de la care sunt generate toate seriile de erori lumesti ulterioare[…]

IRLO își asumă și expune transparent apetitele mistice în pictură pe pânză, instalații,  ronde-bosse și obiecte parietale, de această dată. Privitorul poate identifica cu ușurință tradițiile de gândire gnostice ce stau la rădăcina afirmațiilor răspicate ale artistului cu privire Creație și Creator. Pentru IRLO, pasionat de antroposofie, Hristos este Cristi și este cel mai bun prieten al meu, iar Scrabble In Babel And Other Godly Pranks arăta, încă odată, că mistica, legenda și folclorul românesc sunt prezente sub forma unor invarianți, a unor constante ale limbajului vizual operat de către artist, ce accesează recurent și reinterpretează lumea basmului românesc, pseudo-creștinismul gnostic, dualitatea corp suflet, corpul uman ca microproiecție macrocosmică, altoite generos cu elementele iconice ale generației cu cheia la gât. ” (extras din textul curatorial)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei