Illo-tempore. Expoziția artistelor Eudochia Robu și Tatiana Vatavu de la Elite Art Gallery

În perioada 1 iulie – 2 august 2024, Elite Art Gallery găzduiește expoziția artistelor Eudochia Robu și Tatiana Vatavu, intitulată Illo-tempore, curatoriată de Roxana Diochețanu.

Illo-tempore
descrie un timp mitic, specific basmului, în care fabulosul și ancestralul se împletesc într-un destin atemporal, unde legile realității sunt suspendate și unde se produc evenimente supranaturale. Expoziția aduce împreună două universuri artistice distincte, pictura și ceramica, într-o simbioză care celebrează tradiția și mitologia, reinterpretate prin perspective moderne.

Fundația basmului, exprimată plastic, este ancorată în lucrările de ceramică ale artistei Tatiana Vatavu, edificii întemeietoare, care stabilesc coordonatele acestei călătorii vizuale. Focul dezlănțuit în sobe, și marcând un ritual purificator, va deschide o punte între trecut și prezent, între originile ancestrale și interpretările contemporane, o ceremonie în care privitorul este încurajat să participe. Metamorfozele narațiunii se vor produce odată cu fiecare pânză a artistei Eudochia Robu, lăcașul ancestral și lumea eternă zugrăvind scene, unde forțele timpului străvechi se (re)compun pentru a închega această poveste mitologică. Realismul magic care se creează, devine un reper esențial pentru înțelegerea fenomenului exprimat, a juxtapunerii dintre sacru și profan” a declarat Roxana Diochețanu, Curator Elite Art Gallery.

Universul Illo-tempore ne invită să reflectăm asupra modului în care trecutul ne modelează realitatea care ne înconjoară, și, care se află într-o perpetuă schimbare. Prin lucrările expuse, cele două artiste nu doar că aduc un omagiu moștenirii culturale, dar și evocă un schimb indispensabil dintre generații. Expoziția semnalează importanța păstrării și reinterpretării tradițiilor, evidențiind faptul că miturile și elementele ancestrale rămân relevante și semnificative în contextul contemporan.

Eudochia Robu (n. 1958) a absolvit în 1978 Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” din Chișinău, iar, în perioada 1978 – 1986, a studiat pictura la Institutul de Pictură, Sculptură și Arhitectură „I. E. Repin” din Sankt-Petersburg. În practica sa, artista descrie lumi care reflectă plaiul natal, inserând elemente precum case, ulițe, dar și peisaje ancorate între memorie și oniric. Lucrările artistei au fost expuse în Republica Moldova, România, Spania, Polonia și Germania, iar acestea pot fi regăsite și în colecții particulare din state precum Italia, Austria, Polonia, Grecia, SUA, Franța și Belgia.

Tatiana Vatavu (n. 1963) a studiat în cadrul Școlii de Arte Plastice pentru copii din orașul Râșcani, absolvind Colegiul Republican de Arte Plastice „Al. Plămădeală” în 1982. În perioada 1985 – 1990, a urmat facultatea la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Moldova (Institutul Moldovenesc de Stat de Arte). Obiectele de ceramică ale artistei sunt concentrate în jurul artei populare, o simplificare a formelor, care evocă întoarcerea către origini. Artista a expus în Republica Moldova, dar și în România, fiind membră a Uniunii Artiștilor Plastici în Republica Moldova, Secția Arte Decorative, Ceramica Artistică.

Expoziția poate fi vizitată în intervalul 1 iulie – 2 august 2024, de luni până vineri, la Elite Art Gallery (Piața Națiunile Unite, nr. 3-5), între orele 11:00 – 19:00.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei