Expoziție Derek Jarman la META Spațiu

Expoziția BLUE, semnată de Derek Jarman, cel mai controversat cineast, artist și regizor britanic, prezentată de galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara, are în centru instalația video Blue.

Expoziția, curatoriată de Mirela Stoeac- Vlăduți, este totodată “manifestul, dar și testamentul artistic al cunoscutului artist/regizor/scriitor britanic Derek Jarman, o explorare personală împotriva morții, a SIDA, a discriminării. Instalația prezintă un parcurs auditiv sensibil, poziționat în fața unui ecran albastru (trimitere către albastrul lui Yves Klein și către petele albastre pe care artistul începe să le vadă când vederea îi este afectată), dezvăluind momente cheie din viața lui Jarman – primii fiori ai dragostei, descoperirea propriei sexualități queer, frica de autorități, mediul social ostil, lupta cu virusul HIV, iminența morții și … serenitatea culorii albastre. Infinitul, abisul, dar și posibilitatea unei păci interioare.

BLUE este un manifest pentru dreptul la viață și un tratament echitabil al oricărei ființe umane, invocând dinamica unei societăți lipsite de empatie și a unui sistem social injust și discriminator. Prin această meditație cinematică, cuprinsă în sensibilitatea unei singure culori, Derek Jarman își expune propria vulnerabilitate și tumultul interior în lupta sa cu boala și moartea. Dar ceea ce face ca opera lui Jarman să fie atât de importantă este faptul că, din punct de vedere estetic, antrenează toate formele de reprezentare în autodepășirea iconografiei sexualizate a persoanelor queer.

Expoziția BLUE | Derek Jarman de la galeria de artă contemporană META Spațiu este o cronică a fricii și a represiunii sexuale, a devastării cauzate de boală, precum și a curajului și grației inimitabile ale lui Derek Jarman, o biografie și un omagiu onest adus vieții și artei fără compromisuri ale lui Derek Jarman.” (fragment din textul curatorial)

Derek Jarman (1942–1994) a fost, de asemenea, un scriitor talentat, artist, grădinar, designer și un activist declarat pentru SIDA și drepturile homosexualilor. Povestea lui Jarman se întinde de la copilăria sa în Marea Britanie postbelică până la școala de artă de la Slade School of Art și la realizarea a numeroase filme aclamate, printre care Sebastiane, Jubilee, Caravaggio și instalația video BLUE (aflată în colecția unora dintre cele mai mari muzee din lume și expusă în galerii și centre de artă internaționale – MoMA, Tate, David Zwirner etc.). Expusă, în premieră, în 1993 la Bienala de Artă de la Veneția și transmisă, simultan, pe Channel 3, BLUE devine una dintre cele mai aclamate opere de artă din lume. Cel care ajută la realizarea proiectului lui Jarman este bunul său prieten și producător de film James Mackay, alături de alți prieteni ai artistului, actorii Tilda Swinton, Nigel Terry și John Quentin.

Asistenți curator: Marina Paladi și Loredana Nedelcu.


Program co-finanțat de 𝐀𝐅𝐂𝐍. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei