Expoziția „Mark Verlan. IN LOVE” la Arbor.art.room

O nouă expoziție Mark Verlan poate fi vizitată la galeria Arbor.art.room din București (str. Transilvaniei 11, sect. 1). Expoziția „Mark Verlan. IN LOVE” oferă vizitatorilor șansa de a descoperi mai multe însemnări ale artistului pe tema iubirii. Sunt fragmente ludice, duioase, uneori fantastice, care însoțesc lucrări mai puțin cunoscute marelui public.

Mark Verlan (1963 – 2020) a fost unul dintre artiștii legendari de la Chișinău, cu simpatizanți pe ambele maluri ale Prutului, cuceriți de stilul lui nonconformist și boem și de amprenta umoristic-fantezistă a operei sale. Ca artist Mark Verlan interesează și prin textele numeroase care-i acompaniază lucrările, însemnări lăsate pe spatele tablourilor, pe foi, bilețele, pe coperte de cărți sau gravate în lemn sau piatră.

Mark Verlan a ținut să așeze sub semnul artei orice obiect găsit sau ieșit din circulație, bancnote, bucăți de linoleum, scânduri, nasturi sau păpuși. Rând pe rând, sub ochiul lui necomplezent și ironic au intrat peisaje urbane din vremea potopului, lumea postsovietică, mitul Moldovei – ,,gură de rai”, universul bărbaților boemi și tovărășia loială a patrupezilor. Locul central îl ocupă însă îl „Venus”, sorgintea fanteziilor artistului, partenera de ,,rituale tainice”, surprinsă în diverse ipostaze, înconjurată de animale domestice, cărți și bomboane.
[…]– Dar ai fost căsătorit acolo? Cu ce te ocupai, cum îți petreceai viața?
– Cine, eu?
– Doar nu eu, mi-a zâmbit marțiana mea.
– Pictam tablouri.
– Și asta ce înseamnă?
– Înseamnă că înfățișezi ceva, și, atunci când te uiți, se creează iluzia a ceva. Uitatul îți face plăcere.
– Cum adică?
– Păi, e ca atunci când te îmbrățișez.
– Ah, super! Dar aici de ce nu pictezi?
– Aici suntem deja într-un tablou.
– Stai că n-am înțeles: toate astea din jur tu le-ai făcut?
– Dar cine?
Ea a zâmbit și și-a pus capul pe pieptul meu. Din păr i se răspândea un parfum fin de fructe de pădure.
„A fost o noapte plină“, m-am gândit, întinzându-mi în gol tentaculele nemaiauzite.
Abia se întrezăreau zorii, și o mulțime groasă de iluzii stăteau la coadă să-și găsească întruchipare în mintea mea.
fragment din „Însemnările unui marțian”

Textele, transcrise și traduse cu sprijinul nepotului artistului, Mark Verlan Jr., și al traducătoarelor Justina Bandol și Natalia Polikarpov, datează de la începutul anilor 2000 până în 2020, spre sfârșitul vieții artistului. Urmărindu-le de-a lungul celor două decenii remarcăm schimbarea de temperatură și nuanțele, tonul casant, ironic, lăsând, spre final, locul unuia poetic și nostalgic.

Expoziția „Mark Verlan. IN LOVE” este cea de a patra și ultima expoziție din seria „Window to Europe” de la Arbor.art.room, care și-a propus să prezinte publicului artiști basarabeni, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90, în momentul prăbușirii cortinei de fier și al deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental. I-am prezentat până acum pe Alina Cociere (Franța), Vasile Rață (România), Nadia Pronina (Ucraina) și încheiem cu Mark Verlan, artistul care a ales să rămână legat de Chișinău, în pofida invitațiilor primite din partea unor importanți curatori internaționali.

Relația Arbor cu Mark Verlan a început în 2019, asociația noastră a organizat la Galeria Posibilă ultima expoziție înainte de dispariția artistului. Proiectul întitulat „West-Vector-Восток cu Ghenadie Popescu și Mark Verlan” a beneficiat și de un album „Mark Verlan”, și de un dialog al artiștilor cu publicul, moderat de Erwin Kessler. În timpul pandemiei Arbor a lansat online expoziția în Realitate Virtuală: Mark Verlan. Marioka Son of Rain, iar la scurt timp după aceea, la începutul lui 2021, artistul s-a stins, spre consternarea simpatizanților, care inițial au crezut că era vorba de un alt performance marca Mark Verlan. În realitate însă „pictorul boem şi nesupus din Chişinău a murit aşa cum a trăit, făcând din moarte (şi din surpriza provocată tuturor) ultima sa operă de artă”, scria jurnalistul Doinel Tronaru în Adevărul.

Această expoziție este organizată cu sprijinul Ambasadei Republicii Moldova în România. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei Republicii Moldova. ARM nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea Asociației pentru cultură și arte Arbor.

Perioadă de vizitare: 15.02.2024 – 09.03.2024
Închis │ luni – miercuri
17:30 – 19:30 │ joi – vineri
12:00 – 18:00 │ sâmbătă
Intrarea este liberă.

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei