“Erodări suspendate”. Expoziție personală Michele Savino la IAGA Contemporary Art

IAGA Contemporary Art prezintă prima expoziție personală a tânărului artist italian Michele Savino (n. 1989, Bergamo Italia), câştigătorul Premiului Combat, acordat de galerie cu ocazia celei de-a paisprezecea ediții, în iulie 2023, la Livorno, premiu care oferă o expoziție personală la sediul galeriei.

La exact un an de la decernarea Premiului, expoziția Erosioni sospese | Erodări suspendate se concentrează pe cea mai recentă producție a artistului, predominând lucrările realizate în 2023 și o selecție de lucrări din 2024, majoritatea nemaifiind expuse până acum. Expoziția include lucrarea care a dat naștere acestui proiect, Gabinetto Archeologico /Cabinet arheologic (2018), amplasată în deschidere ca manifest al acestui parteneriat.

Înainte de a fi artist, Michele Savino este un colecționar, un neobosit cercetător al istoriei și a ceea ce a ajuns până la noi – de aici și curiozitatea sa față de știință și față de procesele de transformare a materiei care se regăsesc în definițiile pe care le folosește. 

Cercetărea sa reflectă, de altfel, această fascinație pentru obiectele corodate, dar restaurate de timp, martori ai unui trecut mai mult sau mai puțin îndepărtat, care, din simple unelte, au căpătat un rol privilegiat, acela de relicve. 

Așa cum sugerează și titlul expoziției Erosioni sospese | Erodări suspendate, curatoriată de Camilla Remondina, “subiectele sale sunt erodate, indefinite până la punctul în care se apropie de abstracție, dar suspendate, înghețate în clipa reprezentării lor picturale. Artistului i se încredințează sarcina de a exalta procesul degenerativ al acestora, contrar picturii tradiționale care ar dori să le păstreze aspectul înfloritor: el le consumă mai accentuat, acționând asupra lor ca un timp implacabil – în ciuda intenției sale de a le feri de el – și le colorează cu tonuri acide, diferite de realitate, pentru a ne reaminti că nu privim obiectul în sine, ci reprezentarea lui, așa cum amintea René Magritte într-una dintre celebrele sale lucrări. […]

O acțiune de tip muzeal din partea artistului – comparabilă cu vitrinele anonime în care sunt expuse obiecte arhaice pentru a le conserva – care, de altfel, declară: “La artefactele din muzee am invidiat întotdeauna condiția lor suspendată și privilegiată de obiecte supraviețuitoare, care au fost deja, care există acum în virtutea conservării lor, a stării lor exonerate”.

Dacă instituțiile sunt custozi ai artefactelor, Savino este, fără îndoială, custodele imaginilor acestora, care devin, la rândul lor, adevărate artefacte picturale, autonome față de ceea ce le-a generat, dar puternice ca artefacte ancestrale, create în prezent prin raportare la trecut, cu gândul la viitor. Trecutul, prezentul și viitorul se întâlnesc în lucrare ca o posibilă reprezentare a unei picturi imposibile la granița dintre figurație și abstracție, dintre realitate și ficțiune, în și dincolo de timp.

Conceptul de exonerare îl însoțește pe artist încă de la prima sa expoziție personală (Sono esonerato da educazione fisica, 2011 – Sunt scutit de la educație fizică, 2011) și, dacă este adevărat că termenul indică o “scutire motivată de la îndeplinirea unei obligații”, atunci motivul pentru care exponatele sale sunt imune la degradare este pentru a face față fragilității obiectelor, uitării.” (fragment din textul curatorial)

Expoziția poate fi vizitată până pe 27 iulie 2024, de marţi până sâmbătă, de la ora 14.00 până la ora 18.00 și pe bază de programare. Intrarea este liberă.

Adresă: IAGA Contemporary Art (Strada Cloşca n. 9-11, Cluj-Napoca, România)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on pinterest

Îți place conținutul revistei și apreciezi demersul nostru? Donează!

empower-long-logo-final2

Descoperă noutățile din lumea artei!

Te abonezi si primești ultimele noutăți din lumea artei